nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Utan avtal – ingen återbetalning

2015-06-04

Den grekiska regeringen har skickat in vad premiärminister Alexis Tsipras kallar ett ”omfattande och realistiskt" 40-sidigt kompromissförslag till Eurogruppen och Brysselgruppen, rapporterar Europaportalen.
Sent den 2 juni kom långivarna med ett motbud framtaget av EU-kommissionen och Internationella valutafonden [IMF] efter EU:s minitoppmöte i Berlin dagen innan.


Det grekiska kompromissförslaget fick ett ljummet mottagande i Bryssel där det kallades ”vagt”, rapporterar Kathimerini.


– Vi har ännu inte kommit tillräckligt långt och tiden är knapp, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem i en kommentar om de pågående förhandlingarna till TV RTL Z.

 
Den3 juni träffade Alexis Tsipras EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att diskutera de båda förslagen. Med på mötet väntas även Dijsselbloem vara.


En talesperson för det grekiska regeringspartiet Syriza sade den 3 juni att landet inte kommer betala tillbaka tidigare lån till IMF om det inte blir någon uppgörelse.


— Om det inte finns utsikt för en uppgörelse på fredag eller måndag kommer vi inte betala, sade Nikos Filis, talesman för Syriza.


Grekland måste i juni betala tillbaka sammanlagt motsvarande 15 miljarder kronor, den första delbetalningen förfaller redan 5 juni, motsvarande 2,8 miljarder kronor.


I slutet av juni löper den nuvarande överenskommelsen mellan Grekland och Eurogruppen ut.


HUGO TORSTENSSON