nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Berlin planerar för Grexit

2015-06-13

Internationella valutafonden ser inga framsteg i förhandlingarna samtidigt som Tyskland förbereder sig på att Grekland kan komma att lämna valutaunionen, rapporterar Europaportalen.

Tyska Bild rapporterar att det pågår intensiv planering i Berlin inför ett eventuellt Grexit – att Grekland lämnar eurozonen. Det handlar enligt tidningen bland annat om vad Grekland bör göra om landet går i statsbankrutt, kapitalkontroller och skuldavskrivning. Förbundskansler Angela Merkel är väl införstådd med förutsättningarna, enligt Bild.

– Även förbundskanslern vet nu att tiden inte kommer att räcka, sade en tysk toppdiplomat till Bild.

Att Merkel inte längre utesluter ett Grexit beror enligt tidningen på att Grekland åter avvisat långivarnas villkor, IMF:s avbrytande av de tekniska förhandlingarna och det ökade trycket från hennes eget kristdemokratiska parti CDU att inte gå med på att låna ut mer pengar till Grekland.

Financial Times rapporterar med hänvisning till tre höga tjänstemän från eurozonen att Tyskland sagt till andra huvudstäder i eurzonen att man inte är villig att förhandla bortom det kompromissförslag som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lade fram i förra veckan.

Förhandlingar på teknisk nivå om vilka reformer som Grekland måste genomföra för att få ytterligare krislån har pågått sedan februari utan framgång. På torsdagen gav Internationella valutafonden IMF åtminstone tillfälligt upp.

– Det finns omfattande skillnader mellan oss på de flesta centrala punkterna. Det har på sistone inte gjorts några framsteg i att minska dessa skillnader. Vi är således långt från en överenskommelse, sade IMF:s talesperson Gerry Rice.

HUGO TORSTENSSON