nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Vänsterkoalitionen Ahora Madrid tillsätter borgmästare i Madrid

2015-06-15


Den 71-åriga pensionerade domaren Manuela Carmena, som var en försvarare av arbetstagarna och fängslades under Francodiktatur och som tidigare tillhörde kommunistpartiet men som nu är medlem i Podemos, blir ny borgmästare i Spaniens huvudstad Madrid. Hon representerar den nya vänsterkartellen Ahora Madrid [Madrid i dag] som kom på andra plats i lokalvalet i Madrid nyligen.

Utnämningen av Carmena blev klar iden 13 juni efter förhandlingar mellan Ahora Madrid och socialistpartiet PSOE.

Det styrande konservativa partiet Partido Popular, som kom på första plats i valet, har styrt Madrid i 24 år.

Carmena lovar bland annat att kämpa mot korruption och att utveckla kollektivtrafiken.
Hennes första åtgärd blir ändå att förhindra vräkningar av hyresgäster eller att hitta alternativa bostäder åt dem och folk som redan är hemlösa.
Hon har också lovat att skära ner sin lön med mer än hälften av 45.000 euro per månad och mer ekonomiskt stöd åt fattiga familjer i huvudstaden.

Ahora Madrid föddes ur proteströrelsen Indignados . Det nya vänsterpartiet Podemos ställde inte ställde upp som eget parti i region- och kommunavlen i Spanien den 24 maj, utan ingick i olika koalitioner med andra vänsterkrafter.

I Ahora Madrid, som är en koalition av vänstergupper, ingår bland annat Podemos, Ganemos Madrid och Convocation Madrid samt medlemmar av Equo , tidigare medlemmar av Izquierda Unida Madrid och har även fått stöd från kommunistpartiet i Madrid.

Ahora Madrid är en koalition av vänstergupper som fick nästan 32 procent av rösterna i Madrid, medan socialistpartiet backade kraftigt och kom på tredje plats.


HUGO TORESTENSSON