nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Kapitulation från Syrizaregeringen?

2015-07-10


Alexis Tsipras senaste ”kompromissförslag” beskrivs som en ”kapitulation”. Det innehåller bland annat höjd pensionsålder och privatiseringar, tvärtemot de löften som Syriza gav inför parlamentsvalet i den 25 januari och folkomröstningen den 5 juli.

Strax innan tidsfristen löpte ut vid midnatt lämnade den grekiska regeringen in ett 13-sidigt ”reformförslag” till Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbom. Enligt TT innehåller det bland annat förslag på höjd pensionsålder till 67, höjd företagsskatt och privatiseringar av regionala flygplatser.

Förslaget innehåller förändringar av Greklands momssystem som enligt plan skulle öka skatteintäkterna med 1 procent av BNP årligen, enligt en kopia av planen som The Wall Street Journal har tagit del av. Förändringar av pensionssystemet som ska ge besparingar på omkring 1 procent av BNP föreslås också. Båda dessa mål är i linje med vad ”långivarna” tidigare har krävt.

Förslaget innehåller en höjning av bolagsskatter, något som har accepterats av ”långivarna” i tidigare planer. Det nya förslaget har dock inte med en engångsskatt på företag i år, något som framförallt IMF har kämpat emot.

I motsats till tidigare grekiska förslagsdokument ingår nu vissa avregleringar av arbetsmarknaden och ökad konkurrensutsättning av vissa inhemska marknader.

Totalt ska det handla om ”reformer” [kontrareformer] som omfattar mellan 10 och 13 miljarder euro. I utbyte vill Grekland ha ett treårigt ”nödlån” från euroländernas stabilitetsfond, ESM, på drygt 50 miljarder euro, enligt nyhetsbyrån AP. Landet begär också skuldnedskrivningar, något som Tyskland motsätter sig. Flera medier skriver att Grekland nu ”kapitulerar” för Eurogruppens och Brysselgruppens utpressning.

Euroländernas finansministrar och EU-ledare väntas bedöma förslagen vid krismöten under helgen.

Under fredagen avser den grekiska regeringen låta det grekiska parlamentet rösta om ge premiärminister Alexis Tsipras och finansminister Euclid Tsakalotos mandat att under helgen förhandla utifrån förslagen. Först efter en uppgörelse med Eurogruppen och Brysselgruppen skulle parlamentet rösta om åtgärderna.

Yannis Varfoufakis vi saknar dig!

HUGO TORSTENSSON