nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Från kommunist till ärkereaktionär högerpolitiker

2015-09-14


Ungerns utrikesminister Péter Szijjárto höll en presskonferens när han den 4 september anlände till Luxemburg för ett två dagar långt möte med EU:s utrikesministrar.

Ungern har den senaste tiden kritiserats för sin behandling av flyktingar, men Péter Szijjárto svarade journalisterna att Ungern enbart följer EU-reglerna när landet skickar militär till landets gränser och forslar flyktingar till läger där de tvingas registrera sig. Myndigheterna vill inte att människorna ska ”försvinna” in i landet så att de förlorar kontrollen över dem. Därför tvingas de sitta i flyktingläger som bevakas dygnet runt av kravallpolis.

- Det är verkligen orättvist att Ungern utsätts för denna storm av kritik. Det är faktiskt vår plikt som EU-medlem att kontrollera våra gränser och att registrera flyktingarna, sade han.

För att stoppa flyktingar från att ta sig in i Ungern håller militären på att bygga ett 175 kilometer långt och fyra meter högt taggtrådsstängsel vid gränsen mot Serbien. Militären ska övervaka gränsen och det ska vara fängelsestraff på att ta sig in illegalt i Ungern.

Detta är inget unikt för Ungern. EU:s yttregränskontrollmyndighet Frontex har som uppdrag att göra gränserna ogenomträngliga för oönskade. Med stöd från Frontex har Grekland och Bulgarien byggt höga stängsel vid gränserna mot Turkiet.

Ungerns premiärminister Victor Orbán har gjort sig känd för en hård linje i flyktingpolitiken. Han har uppgett att han snart kommer att införa ännu fler hinder för att stoppa flyktingar att ta sig in i landet.

- Vårt budskap är: Kom inte hit! Vi kan inte garantera att ni får stanna. Det är säkrare för er att stanna i Turkiet, sade premiärministern på en presskonferens den 3 september.
Han menar att landet följer EU:s regler och faktiskt gör resten av Europa en tjänst genom att stänga ute dem som inte är innanför EU:s gränser.

Tidigare har Victor Orbán hävdat i en artikel i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung att flyktingkrisen ”underminerar Europas kultur och livsstil”. De flesta som kommer är inte kristna utan muslimer, skrev han, och lade till: ”Är det inte oroande att Europas kristna kultur redan nu knappt klarar att behålla sina kristna värderingar?”

Ungerns premiärminister företräder det ärkereaktionära högerpartiet Fidesz, ett parti som sitter i samma politiska grupp i EU-parlamentet som svenska Moderaterna och Kristdemokraterna.

Hans politiska bana inleddes som politisk sekreterare i Ungerska kommunistpartiets ungdomsförbund (KISZ).

HUGO TORSTENSSON