nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Syriza drabbas av bakslag efter bakslag

2015-09-14


Problemen och avhoppen fortsätter inom det grekiska vänsterpartiet Syriza. Sedan Alexis Tsipras avgått som premiärminister och därmed banat väg för nyval har det varit dramatiska veckor med flera avhopp och bildandet av det nya antiåtstramningspartiet Folklig enhet, under ledning av tidigare Syriza-medlemmen och energiministern Panagiotis Lafazanis.
Grekiska parlamentets avgående talman, populära Zoi Konstantopoulou, Syriza, kommer ansluta till nybildade partiet Folklig enhet meddelade Panayiotis Lafazanis den 29 september.

Zoi Konstantopoulou är en av Greklands mest populära politiska personligheter och har från sin position som talman i grekiska parlamentet kraftfullt fördömt Tsipras-regeringens uppgörelse med Trojkan.

Vilken funktion Zoe Konstantopoulou kommer ha i Folklig enhet är ännu inte klart. Givet är dock att detta är ett mycket stort och betydelsefullt tillskott för det nya partiet och legitimiteten nu ökar ordentligt.

Nästa bakslag för Alexis Tsipras kom när Syrizas ungdomsförbund, där han tidigare själv varit ledare, den 1 september meddelade att de inte stödjer Syriza i det kommande valet.

Ungdomsförbundet stödjer istället en brytning med euron och uppmanar till en återsamling av alla krafter inom den radikala och antikapitalistiska vänstern, för nya former av organisering som är mindre hierarkiska och stängda.

De benämner den senaste tidens händelser inom Syriza, "inte som en vanlig eller tillfällig reträtt i förhållande till mål och löften, utan ett strategiskt nederlag och en 'konkurs'”. De är också starkt kritiska till ett nyval istället för att hålla partikongressen som var bestämd till september.

Dagen innan avgick Alexis Tsipras talskrivare Theodoros Kollias med motiveringen att Syriza har förlorat sina grundläggande värderingar.

Samtidigt meddelade ”Kommunistiska tendensen” inom Syriza att de lämnar partiet, rapporterar Greek reporter. Deras inflytande har dock varit minimalt med 2 av 201 medlemmar inom centralkommittén.

Syriza ser nu ut att få en tuff resa fram till valet där dess tidigare ohotade position som Greklands största parti inte längre ser helt säker ut. För bara några månader åtnjöt partiet ett rekordstarkt stöd från över 45 procent av befolkningen.
Enligt en opinionsundersökning gjord av Vergina TV får Syriza 24 procent och högerpartiet Ny Demokrati 22 procent.

HUGO TORSTENSSON