Till Granskningsnämnden för radio och TV

2002-09-23

Folkrörelsen Nej till EU anmäler härmed Sveriges Television för att under valrörelsen inte ha informerat medborgarna om de stora frågor, som riksdagen ska ta ställning till under kommande mandatperiod.

Under nästa år ska med all sannolikhet en folkomröstning om EMU äga rum. Det är av stor betydelse för många röstande hur partierna ser på ett svenskt deltagande i valutaunionen.

Regeringskonferensen 2004 kommer att behandla frågan om Europas framtid. Redan nästa år kommer det beredande organet - konventet - att komma med förslag. Frågan är om EU ska utvecklas i en allt mer federalistisk riktning och övergå i ett Europas förenta stater. Utgången kommer att påverka Sverige som självständigt land. Var står partierna i denna fråga? Det fick inte medborgarna veta.

Den förra riksdagen tog beslut om att ändra grundlagen så att Sverige ska kunna lämna över mer makt till EU. Detta gjordes i avvaktan på den kommande regeringskonferensen, eftersom man uppenbarligen väntar sig att det kommer att bli nödvändigt. Nästa beslut ska tas av den nya riksdagen. Denna fråga kom delvis upp i slutet av valrörelsen och många undrade vad detta rörde sig om. Trots det fick frågan en mycket styvmoderlig behandling. Då Lars Lejonborg i partiledardebatten svarade att detta rörde sig om en teknikalitet så lämnades frågan.

Karavanen var det enda program som tog upp EU-frågorna men det belyste inte dessa stora frågor på ett djupare sätt. Vice statsministern avfärdade det hela med att valrörelsen rörde inrikes frågor – EU-frågorna skulle vi behandla vid senare tillfälle. Det gick inte heller att utläsa skillnader mellan partierna – bortsett från miljöpartiet.

De partier som är positiva till EU hade uppenbarligen kommit överens om att inte diskutera EU-frågorna under valrörelsen och Sveriges Television verkar ha anammat detta förhållningssätt.

Vidare har televisionen utgått från väljarnas prioriteringar av viktiga valfrågor. Men de flesta väljare känner inte till EU:s regeringskonferens 2004 och att riksdag och regering ska ta ställning till om Sverige ska överlämna mer makt till EU. Då kan man heller inte prioritera frågan. Det är Sveriges Televisions uppgift som public service företag att upplysa befolkningen om viktiga samhällsfrågor och dit hör utvecklingen av EU. Detta gjordes inte av Sveriges Television. EU:s framtid påverkar oss alla – även på det inrikespolitiska planet.

I stället ägnades tid åt fiktiva scenarier, frågor om priset på ägg, vilket djur statsministern skulle vilja vara, etc. Detta är cyniskt gentemot väljarna och bidrog säkerligen till ett lägre valdeltagande år 2002.

Utifrån denna bakgrund anmäler vi Sveriges Television för bristande information till medborgarna under valrörelsen 2002.

Med vänlig hälsning
Ingela Mårtensson
Ordförande för Folkrörelsen Nej till EU



Nämnden avslog anmälan med: 

"Av granskningsnämndens praxis följer att Sveriges Television och övriga programföretag måste ha stor frihet att själva avgöra vilka frågor som skall belysas i programverksamheten. Nämnden kan mot denna bakgrund inte finna att det anmälaren anför ger anledning att anta att det föreligger något brott mot radio- och TV-lagen eller Sveriges Televisionssändningstillstånd"


 

 

 


Tillbaka eller Startsidan