Ekofin får bakläxa av EU-domstolen

Finansministrarna bröt mot EU:s fördrag när de lät Tyskland och Frankrike slippa böter för sina budgetunderskott, meddelade EU:s domstol den 13 juli.

I november förra året beslöt finansministrarna att överge böteskravet för Tyskland och Frankrike. I stället antog de en politisk deklaration där de båda länderna lovade att minska sina budgetunderskott.

Olagligt, säger EU-domstolen och går därmed på EU-kommissionens linje.

Enligt reglerna i EU:s så kallade stabilitetspakt får medlemsländerna inte ha underskott som är större än 3 procent av BNP. Eftersom Tyskland och Frankrike bedömdes komma att bryta mot pakten för tredje året i rad 2004, ville EU-kommissionen utfärda förelägganden. Därefter skulle nästa steg ha varit att i våras tvinga länderna att deponera miljardbelopp på ett räntelöst EU-konto. Depositionen kan på sikt omvandlas till böter.

Men finansministrarna valde efter påtryckningar från Frankrike och Tyskland att avvisa kommissionens rekommendationer om vilka åtgärder de båda länderna måste vidta. Istället nöjde man sig meɤ att i en icke bindande politisk deklaration, så kallade rådsslutsatser, slå fast att de båda länderna borde leva upp till underskottsreglerna under 2005.

Den 27 januari lämnade kommissionen en stämningsansökan mot rådet.

EU-domstolen slår fast att medlemsländernas finansministrar bröt mot stabilitetspaktens regler när de stoppade processen med sanktioner mot Frankrike och Tyskland.

Domstolen säger att rådet hade rätt att låta bli att anta kommissionens rekommendationer om Frankrike och Tyskland. Rådet hade däremot inte rätt anta nya egna slutsatser om budgetunderskotten. Domstolens beslut upphäver därför rådets slutsatser från den 25 november 2003.

Domstolens utslag är en delseger för kommissionen, som hoppas att domen ska skärpa ”budgetdisciplin” när allt fler EU-länder kämpar med växande budgetunderskott. I år väntas sex av de tolv euroländerna ha större underskott i sina budgetar än vad EU-reglerna tillåter.

Sex av de nya EU-länderna har också för stora underskott, men de har fått viss respit.

- Vi välkomnar domen, eftersom den slår fast att paktens regler ska följas av alla, sade EU-kommissionens ordförande Romano Prodi.

- Nu är vi tillbaka vid läget den 24 november. EU-kommissionen ska tänka över nästa steg.

Enligt chefen för kommissionens rättstjänst, Michel Petit, kan EU-kommissionen välja mellan att låta finansministrarna behandla samma rekommendationer för Frankrike och Tyskland igen eller framföra nya rekommendationer. 

Troligtvis kommer nu kommissionen att återuppta straffproceduren där den avbröts förras året. Det kan med automatik leda till böter för Tyskland och Frankrike om de inte rättar till sina budgetunderskott.

Sverige var kritiskt mot beslutet redan när det fattades i november, och finansminister Bosse Ringholm välkomnar beskedet från EU:s domstol.

- Stabilitetspakten är viktig och den behövs. Den har bidragit till att underskotten i EU-länderna har minskat, säger Ringholm.

Det förväntar man sig inte att höra från en socialdemokratiskt finansminister. Men Bosse Ringholm tycker uppenbarligen det är bra att juridiken tar över politiken och att låga budgetunderskott är ett självändamål.

Ordning och reda i statsfinanserna är eftersträvansvärt, men stabilitetspakten är en finanspolitisk tvångströja som förhindrar medlemsländerna att bedriva en aktiv konjunkturpolitik. För att samhällsekonomin ska fungera måste ett land kunna parera såväl lågkonjunktur som högkonjunktur; det måste kunna gasa ibland och bromsa ibland.

EU:s stabilitetspakt, med ett ständigt krav på ett offentligt budgetunderskott under tre procent, lämnar litet utrymme för sådana politiska manövrer. Istället tvingar stabilitetspakten medlemsländerna att bromsa även i lågkonjunktur, vilket leder till ökad arbetslöshet, social avrustning en allmän nyliberalisering av samhället.

GÖSTA TORSTENSSON

Tillbaka