2004-10-27

ÖPPET BREV TILL GÖRAN PERSSON

På fredag 29 oktober signerar Du och EU:s övriga stats – och regeringschefer ”fördraget om upprättandet av en konstitution för Europa”.  Denna konstitution är ett försök till översyn av de nuvarande fördragen för att avhjälpa problem med brist på demokrati och insyn i EU.

Men resultatet av översynen har blivit att de nuvarande fördragen har klätts i en överstatlig institutionell ram som i praktisk politik gör EU till en superstat, en EU-stat som förutspåddes av Robert Schuman och Jean Monnet redan på 1950-talet. Denna EU-stat vill inte bara ha sin egen flagga, nationalsång, motto och nationaldag, utan också en egen utrikespolitik, växande militär kapacitet, en egen valuta (euron), medborgarskap, överstatliga lagar och regeringsstrukturer, och rätten att utvidga sina befogenheter utan att höra de nationella parlamenten.

Detta är något helt väsenskilt från ett demokratiskt samarbete mellan oberoende suveräna stater, som Du ofta hänvisar till.  För första gången i EG/EU-fördragen stipuleras det att konstitutionen och lagar som beslutas under den ”skall ha företräde framför medlemsstaternas rätt”. EU-konstitutionen är således överordnad medlemsstaternas nationella grundlagar, precis som i vilken federal stat som helst.

Men EU-staten är ett orealistiskt projekt. Om en sådan stat skall kunna förverkligas och bli hållbar kräver det en allmän politisk debatt bland medborgarna. Detta kräver i sin tur ett gemensamt språk, gemensam media och en samhällssolidaritet i Europa som det minst tar ett sekel att uppnå. Och var finns krav och påtryckningar från folken i Europa? De existerar inte.

Mångfalden, som statueras som ett grundläggande värde i konstitutionen, minskar redan i snabb takt genom olika EU-riktlinjer och lagstiftning. Varför ”harmoniserar” EU-kommissionen och Ministerrådet våra samhällen till denna höga grad?  Ibland kan en sådan press få en del länder att anta goda åtgärder de annars inte skulle ha gjort, men är det inte ett demokratiskt värde att sådana åtgärder godkänns av allmänheten, dvs de olika folken i Europa?

Dessutom är inte EU-konstitutionen neutral till politiska ideologier, som en normal konstitution bör vara. EU bygger på en väldig byråkrati som strävar efter att reglera varje enskildhet in i den minsta detalj och strävar efter att utvidga den rättsliga kontrollen till i stort sett livets alla områden. På samma gång gynnar EU samtidigt de största Europa-baserade transnationella företagen. Konstitutionens regler för kapitalets fria rörlighet mellan EU-länderna och resten av världen syftar till att gynna dessa till att flytta dit där lönerna är låga och miljöskyddsreglerna svaga, och en utökad harmonisering av produkter och varor syftar till att ge dessa bolag skalfördelar.

Kontroversiella politiska frågor som dessa skall lämnas till en debatt bland folken i Europa, och inte skrivas in i en konstitution som gör dem nästan omöjliga att ändra om konstitutionen godkänns.

Folkomröstningar kommer att hållas i ett stort antal EU-länder som Danmark, Frankrike Irland, Nederländerna, Portugal, Spanien, Storbritannien. Det övergår allt förstånd hur Du som landets statsminister kan dagtinga med Ditt demokratiska samvete genom att förvägra svenska folket en folkomröstning. I partiledardebatten 13 oktober hävdade Du mot bättre vetande att konstitutionen ”i grunden inte ändrar relationen mellan Sverige och EU”.  Du är inte ens bredd att låta riksdagsvalet 2006 föregå ett beslut, något som Dagens Nyheters ledarsida och statsvetaren Olof Ruin uttalat sig för. ”Nej, det skall vi inte. Då är det lika bra att man håller en folkomröstning, för då blir riksdagsvalet en folkomröstning. Det är naturligtvis det de vill ha som vill ha det under riksdagsvalet. Då är det bättre att säga att man skall ha en folkomröstning”.

Göran Persson, på fredag skriver du under EU-konstitutionen i Rom. All demokratisk anständighet kräver att Du också säger ja till en folkomröstning, gärna vid ceremonin i Rom.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU

Eva Britt Svensson
1:e vice ordförande
Folkrörelsen Nej till EU

Gösta Torstensson
2:e vice ordförande
Folkrörelsen Nej till EU

Tillbaka