Rapporter från 
Folkrörelsen Nej till EU:s 12:e kongress

 

Nej till EU-stat
Nej till EU-stat var temat för Folkrörelsen Nej till EU:s 12:e kongress som hölls den 14-14 februari i Kista Utanför Stockholm. Stämningen var från början god bland 100-talet delegater, styrelseledamöter och gäster, inte konstigt med segern i folkomröstningen om euron som höjdpunkten på det gångna verksamhetsåret.

Framgångar brukar ge stadga åt politiska organisationer vilket märktes tydligt på kongressen. Politiskt manifesterades detta genom att samstämmigheten och den enade viljan tydligt markerades.

I behandlingen av strategidokumentet, Folkrörelsen politiska handlingsplan, var enigheten stor. Kampen för folkomröstning om EU-konstitutionen står först på dagordningen. Här finns krav på att Sverige ska få ett permanent undantag från deltagande i EMU. Vaktslående om den militära alliansfriheten, medborgerliga fri- och rättigheter, välfärden och fackliga rättigheter är andra punkter.

Den närmaste uppgiften är är kampen mot EU:s konstitution, där Folkrörelsen satsar på opinionsbildning och namninsamling med krav på folkomröstning om konstitutionen. Samtidigt betonades minst lika tydligt som förr att målet för Folkrörelsen Nej till EU är att Sverige ska gå ur EU.

Kongressen gästades av Helle Hagenau från Nei til EU i Norge och Jesper Morville från Folkebevaegelsen mod EU i Danmark. Hälsningar framfördes från Emmaus Björkå, Kristdemokrater för en alternativ Europapolitik, Nätverket Centernej till EU, KPML(r), Vänsterpartiet och Junilistan.

Kongressen valde en ny styrelse för den kommande verksamhets- perioden. Med enhällighet utsågs Jan-Erik Gustafsson till ordförande, Eva-Britt Svensson till förste vice ordförande och Gösta Torstensson till andre vice ordförande.

Innan kongressen avslutades avtackades de avgående styrelse- ledamöterna, framför allt Ingela Mårtensson som varit ordförande de senaste två åren.

GÖSTA TORSTENSSON

Tillbaka eller Startsidan