2004-12-26

Statsrådsberedningen
Statssekreterare Lars Danielsson
103 33 Stockholm

Efter den ”informella träffen” mellan statsminister Göran Persson och de fyra borgerliga partiledarna den 8 december om ”fördrag för upprättande av en konstitution för Europa” har Du i massmedia uttryckt vikten av en bred debatt och diskussion såväl om EU-konstitutionens konkreta innehåll som vad svenska folket vill med EU-medlemskapet.

Folkrörelsen Nej till EU är den enda partipolitiskt oberoende folkrörelseorganisationen i Sverige, som sedan 15 år tillbaka bedriver opinionsarbete om EU. Vi står för en kritisk granskning av utvecklingen genom tidskriften Kritiska EU-fakta, en hemsida på Internet, skriftserie, debattartiklar, mm. Inte minst skolelever, lärare, studenter, bibliotek och media efterfrågar våra material och synpunkter. Vi har lokala organisationer fördelade över hela Sverige.

Vår verksamhet finansieras till övervägande delen av medlemsavgifter och frivilliga bidrag. Såväl kansli som tidning sköts helt genom ideella insatser.

Folkrörelsen Nej till EU anser att den hittillsvarande bristen på diskussion om EU-konstitutionens och EU-medlemskapets innehåll vara ett stort demokratiproblem. Vi inser mycket väl att Folkrörelsen Nej till EU aldrig kommer att kunna mäta sig med de pengar som det EU-vänliga etablissemanget har till förfogande. Men för att en debatt skall kunna komma tillstånd är det rimligt att staten värnar om att även en EU-kritisk folkrörelseorganisation ges ekonomiska möjligheter att delta i kommande diskussioner.

Vi har upprepade gånger hos tidigare regeringar begärt att få ett statligt organisationsstöd. Sverige är det enda land (bortsett från Island) som inte kontinuerligt bidrar till frivilliga EU-kritiska organisationers information om EU. I norska statsbudgeten (finansdepartementet) avsätts 2 miljoner norska kronor årligen till ideella organisationers informations- och konferensverksamhet om Europafrågor. Därav får Nei till EU 1 miljon per år. Ur danska statsbudgeten (utbildningsdepartementet) erhåller Folkebevaegelsen mod EU, och Junibevaegelsen vardera 650 000 danska kronor per år. Även finska Alternativ till EU erhåller medel från staten för sin verksamhet.

För att vi i Folkrörelsen Nej till EU skall kunna bidra med vårt perspektiv till den av Dig och Din regerings önskade debatt och diskussion om EU-konstitutionen och vad svenska folket vill med EU-medlemskapet, begär vi att åtminstone få ett årligt stöd för informationsverksamhet i likhet med övriga nordiska EU-kritiska organisationer. Vi begär också ett möte med Dig för att mera i detalj få framföra våra synpunkter samt få ett klarläggande över hur regeringen ser på folkrörelseorganisationers medverkan i de kommande så viktiga diskussionerna om EU-konstitutionen.

Med vänlig hälsning
Folkrörelsen Nej till EU

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande

Mariehamnsgatan 16
164 71 Kista
08 – 790 7359 (arb)
janerik@bahnhofbredband.se


Tillbaka