Till Cecilia Malmström från medborgare som vägrar lämna ifrån sig sin frihet och Sveriges självständighet

2006-12-21

Cecilia Malmström resonerar på precis samma sätt som vore hon företrädare i en diktatur, när hon förklarar att svenska folket inte skall få folkomrösta om den kommande EU-grundlagen.

Hennes agerande skiljer sig på intet sätt från hur landsförrädarna i de forna öststaterna resonerade, när de anslöt sina stater till Sovjetunionen. Hon visar precis samma förakt för demokratin och för medborgarnas rätt att själva avgöra om de vill avstå från sitt lands suveränitet och sin egen frihet. I mening efter mening lyser hennes förakt för medborgarna och vår omskrutna demokrati igenom.

"Jag hoppas att vi tillsammans med riksdagen kan diskutera hur vi ska gå vidare med en översyn av fördraget. Det mesta talar för att det blir någon form av översyn, kanske till och med omförhandling, av fördraget. Just nu är processen i full gång i de olika medlemsländerna. Därför kan vi förhoppningsvis formulera, med ett brett stöd från Sverige, hur vi ska positionera oss, sa hon". Hon förklarade att någon folkomröstning inte är aktuell.

"Jag är personligen ingen stor anhängare av folkomröstningar generellt, deklarerade hon. Men just författningsfördraget är en fråga som enligt min mening inte lämpar sig för en folkomröstning. Det är ett komplext förslag. Det behöver diskuteras och ventileras men lämpar sig kanske inte för folkomröstning". "Jag vidhåller min uppfattning att det inte är en fråga som lämpar sig för folkomröstning, men väl för debatt, för diskussion, för ett aktivt engagemang och för att på olika sätt involvera så många grupper av det civila samhället som möjligt".

 Kunde en diktator i ett diktaturland säga det bättre? Vi ska ge sken av att vi är demokratiska och låta folk debattera. Men risken är alldeles för stor att de kommer till en annan uppfattning än min (läs diktatorns uppfattning) och det kan jag aldrig acceptera.

Hon påstår att EU-s grundlag är alldeles för komplex för att medborgarna skall kunna ta ställning. I allt hon säger lyser hennes övermänniskoattityder igenom. Folket är dumma, jag står ju över er på alla plan därför skall jag bestämma. Som federalist kan jag ju inte låta folket avgöra sin egen framtid.

När en regering är beredd att överlämna medborgarnas frihet, Sveriges suveränitet och självständighet går det inte att tala om demokrati. Ni har aldrig fått folkets mandat att utan folkomröstning anta grundlagen. Därför är ni inte ett dugg annorlunda än dagens diktatorer och landsförrädarna i de forna öststaterna.

När Du inte fattar att frågan om frihet, demokrati och självständighet är den allt övergripande frågan för ett folk saknar du alla kvalifikationer för att företräda oss i EU.

Men kom ihåg Cecilia Malmström. Folkrätten ger oss medborgare rätt att ta saken i egna händer om vår frihet och vårt lands självständighet är hotad. Detta har svenska folket gjort förr. Och vi är många som inte kommer att tveka ännu en gång, om ni är så omdömeslösa att ni inte frågar oss först.

Olle Ljungbeck, Hanåsvägen 110, 80591 Gävle

PS EU-s grundlag är så långt från demokrati den kan komma. Den innehåller vilken politik och vilken ekonomisk teori som skall vara styrande i Unionen. Endast det forna Sovjetunionen har haft en likartad grundlag. Genom den nuvarande skrivningen kan folken i resp. land inte själva välja det samhällssystem de vill ha. Med andra ord innebär det diktatur för folken i unionen om lagen antas. DS

 

Tillbaka eller Startsidan