Årsminne av tysk euroånger

Vid övergången maj-juni i dessa vårdagar är det ett år sedan ryktet gick om att ta den tyska marken tillbaka. Anledningen till detta känner jag inte till, men det hela var tydligen mycket dramatiskt bakom kulisserna. Det franska och nederländska nejet till EU:s nya Grundlag var givetvis bidragande. Men redan före beslutet om att överge Deutsche Mark pågick det en hård kamp i det fördolda. Starka krafter inom den tyska Riksbanken var direkt motståndare till övergång till euron. Enl. rykten skall Kohl ha blivit överraskad under en måltid för att signera dokumentet som formellt övergav marken.

Brasklapp rör marken  
Något som få känner till är att höga tyska bankekonomer krävde en brasklapp för den beprövade tyska valutan. Som säkerhet krävde de att den tyska delen av valutaupptryckningen skulle identitetsmärkas med X röre serienumreringen. Nationalidentiteten är alltså inte uppgiven! Den som tvivlar kan förvissa sig om detta genom att titta på en tysk eurosedel. (Se ovan) Samma sak gjorde då alla EU-länder - inte ens Centralbanken i de olika länderna skrotades. Men från Bryssels sida är detta givetvis tänkt som övergångsordning. Så fort som de törs tas nationalitetsindikationen bort.

Svensk ekonom har forskat i en eventuell återgång till nationalvalutan  
Den svenske ekonomen Joachim Fels på Morgan Stanley har forskat omkring möjligheterna till att ta tillbaka den egna valutan. Detta finns tryckt under titeln "Euro Wreckage?" i Morgan Stanley Research 2004. Här kom han till att detta skulle vara mycket lätt. Alla EU-Iänder har kvar sina Centralbanker med tillhörande tjänstemannastab och de skulle kunna återkalla sin gamla valuta över natten. Man har redan god vana vid att återkalla gamla och sätta in nya sedlar. Euromynten har ju redan en national symbol på ena sidan.

När Joachim Fels offentliggjorde sin forskning om återtagning av gamla valutan för ett land, var det ingen som visade något intresse för det. Det var givetvis rena tabut att dra upp en sådan tanke. Desto mera förvånad måste han ha blivit då han dagen efter Nederländernas nej kallades till Tysklands finansminister Hans Eichel och Centralbankens ordförande Axel Weber för att höra svenskens åsikt om detta. Enligt rykten skall också den tyska Förbundsdagen [!] ha beställt en rapport om de juridiska möjligheterna att lämna EMU.

Allt detta avfärdades dock som grundlösa spekulationer. Trots det låg flera stora tidningar på och rapporterade om denna stora nyhet. Bl. a. den stora tidningen Bild-Zeitung i torsdagen den 2 juni 2005.

Ä ven i Italien vaknade hoppet om ett återupplivande av den italienska liren. Regerings­funktionärer luftade iden högljutt. Såväl Prodi som Berlusconi försökte att tysta ner dem. Jag förvånades själv över italienarna då det begav sig. Jag besökte Rom ett halvår innan euron infördes och på alla TV-kanaler på hotellet avbröts det kontinuerligt med en animation av förgyllda sagofigurer som sprang runt och trillade guldeuromynt framför sig med pinnar. Dagen efter införandet av euron visade en gallup att över hälften av italienska befolkningen inte fattat att liren skulle skrotas på riktigt. Folk på gatan i Rom som svensk TV talade med dagen efter var gråtfärdiga. En italienare på en gata i Stockholm var förtvivlad därför att han inte kunde använda sina lire. Då har makthavarna lyckats maximalt med sin propaganda!

"Dagens Industri" sladdrade i Sverige
Det var svårt att hitta något om detta i svensk press. Göteborgs-Posten hade en liten notis i kanten. Den första riktiga informationen om evntl. återgång till tyska marken fick jag då vår son (civileko­nom) kom hem med "Dagens Industri" den 7 juni 2005 (pdf). Detta hedrar faktiskt det ekonomiska magasinet som fritänkande organ. Här stod det också om Joachim Fels. Han pekade på att det inte finns något historiskt exempel på att en valuta har bestått utan att vara kopplat till en stat. Detta vet givetvis Bryssel: kan de inte få till en slutgiltig statsbildning genom en Grundlag (Constitution) för det nya Imperiet Europa, kommer Eurovalutan att falla på sikt
- eller tvärtom. Vid en allvarlig kris kan det gå raskt. Och då får Bryssel känna på en reversibel dominoeffekt - ett effektivt knep de själva begagnade sig av inledningsvis.

Av Ola J. Holten
Kållekärr
2006-05-30

Tillbaka eller Startsidan