Skådespel till folket och makten till eliten 2006-11-16

Nästa år fyller Rom-fördraget 50 år och parlamentet och alla övriga EU:s institutioner förbereder ett storslaget firande. Vad det är man vill fira eller om EU:s medborgare tycker att det finns så mycket att fira funderar man inte så noga över, för 50-årsfest ska det bli.

Hur många av medborgarna tycker att det är värt att fira utvecklingen mot Europas Förenta Stater? Eller Unionens militarisering,  övervakningssamhället, arbetslösheten eller alla avregleringar och privatiseringar? Men det förstås, ett storslaget fyrverkeri samtidigt i alla EU:s medlemsländer ska nog få medborgarna på gott humör så att till och med tjänstedirektivet och delar av konstitutionsförslaget sedan kan drivas igenom. Skådespel till folket och makten till eliten!

Även parlamentets kvinnoutskott har förstås gripits av firarambitioner. Och vad kan vara lämpligare än att utse 8 mars, den internationella kvinnodagen, till dagen för parlamentets firande. Utskottet utsåg för några månader sedan en arbetsgrupp för att arbetet inför 8 mars 2007 tidigt skulle förberedas och att kvinnofrågorna skulle stå i fokus.

Jag utsågs att representera GUE/NGL i denna arbetsgrupp och det var med vissa farhågor jag accepterade. Med tanke på Rom-fördragets 50 år 2007 så hyste jag redan från början betänkligheter om vad majoriteten i arbetsgruppen skulle komma med för "käcka" förslag. Och farhågorna besannades. Representanten för den socialdemokratiska gruppen  pratade sig varm för att kvinnor i hela Unionen skulle få veta allt positivt som hänt för Unionens kvinnor genom de 50 år Rom-fördraget existerat.

Opinionsmätningar visar ju att Unionens kvinnor inte insett vad de har Rom-fördraget att tacka för! Det måste bli ändring på det! Men hur skulle man gå till väga för att alla kvinnor skulle bli lika tacksamma för Rom-fördragets tillblivelse som parlamentets ledamöter? Jo, hon hade svar på det också! Kvinnoutskottet bjuder in Angela Merkel att tala till parlamentet!

Och den konservativa gruppen var genom sin representant inte sena att backa upp detta strålande förslag och dessutom bidra med ytterligare spännande förslag: "Och så utser parlamentet en Fru Lissabon som vid en högtidlig ceremoni tilldelas denna utmärkelse av högtidstalaren Angela Merkel".

Sedan måste en särskild logga tas fram för denna dag. Förslaget som presenterats för arbetsgruppen är en kvinnogestalt som går vid en sandstrand. Kvinnan är som tagen ur en Skagen-målning med två stora skillnader, ena är att kjolen är så lång så den släpar efter kvinnan i sanden och det andra är att kvinnans huvud inte syns, det är någon slags skugga just där huvudet normalt borde vara. Tala om huvudlösa förslag!

Alla dessa idéer möttes med små förtjusta tillrop - utom från mig och från den gröna gruppens representant. Jag hävdade att vi har haft nog med att det alltid är makteliten som ska tala om för folket vad de ska tycka. Bjud istället in unga kvinnor till parlamentet och se till att makteliten lyssnar till deras idéer, önskemål och visioner för ett jämställt samhälle.

Eva-Britt Svensson EU-parlamentariker (v)  medlem i GUE/NGL
Publicerad i Vänsterpress

 


Tillbaka eller Startsidan