EU-kritiken har fått ett allt starkare fäste bland de borgerliga ungdomsförbunden

Moderata ungdomsförbundet vill att moderaterna intar en tydligare EU-skeptisk hållning. Muf säger nej till euron och kräver en folkomröstning om den nya EU-grundlagen, Lissabonfördraget.

- Vi måste lyssna på våra egna väljare och på svenska folket, säger Rola Brentlin internationell sekreterare i Muf.

Hon och ett 20-tal andra ombud med direkt anknytning till ungdomsförbundet försökte på partistämman i Gävle tidigare i höstas övertyga moderpartiet att inta en mer EU-kritisk hållning. Bland motionerna på moderatstämman var det nio som berörde Europa och EU.

Muf i Stockholm ville förkasta det nya EU-fördraget bland annat för att det innehåller välfärdsrättigheter och för lite skydd för medborgaren mot maktmissbruk och för få begränsningar kring vad EU ska och inte ska göra. Det ska vara mera fokus på det fyra friheterna.

- Att ta bort EU-ländernas vetorätt är en enorm centralisering av beslut och ger en orimlig maktfördelning. Hur länge ska EU:s fyra friheter få vara täckmantel för byråkrati och centralism. Moderaterna måste öppna för en mer EU-kritisk hållning, sade Rola Brentlin på partistämman och hänvisade till opinionsundersökningar som visar på ett stort stöd för att fördraget ska ut på folkomröstning.

I en annan motion från Muf-Stockholm med rubriken Sverige och EU:s planekonomiska penningpolitik sade man nej till euron och föreslog att Sverige skaffar ett formellt undantag mot att införa EU:s valuta.

Muf:aren Daniel Somos vittnade om att han ändrat uppfattning sedan folkomröstningen 2003 då han kampanjade för ett ja. En uppfattning som han menade även har gehör hos företagen. Euron har dessutom bara stöd från 30 procent av svenskarna.

- Vi måste erkänna att det går bra för Sverige utan euron, sade Somos. Vi måste kunna diskutera EU utan att vi anses negativa till EU-samarbetet som sådant. Maktfördelningen måste förtydligas. Jag är en stor EU-vän till det fyra friheterna. Varför gynnas Sverige av en ränta som sätts i EU och inte i Sverige?

Men Muf fick inget gehör på partistämman för ett nedbantat EU-fördrag eller för att Sverige ska begära undantag för euron. Flera etablerade EU-politiker tog kraftfullt avstånd från Muf-kraven.

EU-parlamentarikern Charlotte Cederschiöld var mycket kritisk och inledde med ett frontalangrepp mot Muf som hon menade inte kan tas på allvar i Europafrågan. Särskilt angrep hon ett resonemang om ”makthungriga regeringschefer” i Muf:s motion om det nya EU-fördraget.

- Motionen innehåller märkliga punkter och rena felaktigheter som visar på bristande kunskaper om EU. Man skriver om makthungriga statschefer men varför inte då inte ge europaparlamentet mera makt så vi får en maktbalans. Muf:s resonemang håller helt enkelt inte, fortsatte Cederschiöld. Muf kritiserar föraktfullt välfärdsrättigheterna, skrivningar som är kopplade till Europarådet. Ska vi gå ur både EU och Europarådet? Det är fel någonstans. Muf:s EU-fientliga inställning är farlig för vårt parti, sade Cederschiöld.

När stämman tog ställning till motionerna bifölls partistyrelsens linje av en stor majoritet utan att någon vare sig begärde votering eller reserverade sig mot beslutet.

Efter debatten beklagade Muf-företrädarna debattklimatet på partistämman men vidhöll sina ståndpunkter.

- Den här debatten har förminskat EU-frågan. Jag tror att vi kommer att tappa väljare i EU-valet 2009. EU-kritiska moderatväljare kommer att stanna hemma och några kommer att rösta på junilistan, sade Rola Brentlin.

Muf:s ordförande Niklas Wykman gick inte upp i EU-debatten. Men det ska inte tolkas som att han inte delade Rola Brentlins uppfattningar.

- Politiker och politiska system ska ha mindre makt och EU är inget undantag. Om det vore val idag skulle jag rösta nej till EMU, sade Niklas Wykman.

Det förefaller som att EU-kritiken på senare tid fått ett allt starkare fäste bland de borgerliga ungdomsförbunden. I april publicerade femtio medlemmar som representerade samtliga ungdomsförbund, men i huvudsak från Moderata ungdomsförbundet och Kristdemokratisk ungdom, en kritisk debattartikel i Expressen. I artikeln krävde man en total omläggning av den rådande EU-politiken till fördel för ett ökat mellanstatligt samarbete. En månad senare beslutade centerns ungdomsförbund att med en röst övervikt säga nej till euron. Och så sent som i augusti ändrades moderata ungdomsförbundets tidigare positiva hållning till euron till ett tydligt nej, samtidigt som man intar en kritisk hållning till Lissabonfördraget och kräver en folkomröstning.

Det är något att bita i för den borgerliga regeringen som med hög svansföring har uttalat ambitioner om att tillhöra ”EU:s kärna”, vilket i praktiken bara innebär att lägga sig på rygg och vifta med svansen när hussen i Berlin så kommenderar.

GÖSTA TORSTENSSON
2007-11-14

Tillbaka eller Startsidan