Reinfeldt och Wallström hyllar EU 2007-03-26

Folkpartisten Carl B Hamilton är upprörd över att EU-kommissionären Margot Wallström ska vara med i en socialdemokratisk arbetsgrupp för utrikes- och EU-politik. Han menar att det är ”oacceptabelt och förbluffande” att tro att Wallström på en och samma gång kan vara EU-kommissionär och arbeta ”emot sittande svensk regering”. Det innebär ett brott mot EU-fördraget, hävdar Hamilton.

EU-minister Cecilia Malmström, partivän med Hamilton, är mer försiktig i sin kritik och säger att hon blev ”förvånad” över beskedet om att Wallström ska ingå i den socialdemokratiska arbetsgruppen.

”Jag förutsätter att hon mycket noga har tänkt igenom rågången mellan att vara kommissionär för hela Sverige och sitt arbete i arbetsgruppen”, säger Malmström till Dagens Nyheter.

Enligt EU-kommissionens talesmän finns det inte några problem med de dubbla uppdragen.

Margot Wallström är dessutom väl samstämd med den nuvarande regeringens EU-politik. I en intervju med Ekot säger hon att den nuvarande borgerliga regeringen har ett större intresse för EU än den socialdemokratiska hade.

- Det är klart att det här är en koalition av partier som alla har en väldigt positiv attityd till EU-samarbetet. Det märks först och främst i att ministrarna och partierna har ett större öppet intresse av EU-frågorna och av att hålla kontakten med oss här”, säger Margot Wallström om den borgerliga alliansens EU-engagemang.

Den gamla socialdemokratiska regeringens EU-politik beskriver hon i stället som ”ängslig”.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har legat mycket lågt i kritiken mot att Margot Wallström ska ingå i den socialdemokratiska arbetsgruppen. På frågan om vad han tycker om Wallströms nya uppdrag svarade han nyligen: Det blir säkert jättebra.

Några dagar senare slog Margot Wallström och Fredrik Reinfeldt sina huvuden ihop på Dagens Nyheters debattsida. I en gemensam artikel hyllar de EU.

”Vi skriver den här artikeln tillsammans när EU firar sin 50-årsdag för att vi båda tror på Europasamarbetet”, avslutar de debattartikeln.

GÖSTA TORSTENSSON

 

 

Tillbaka eller Startsidan