Säg nej till Lissabonfördraget

Enligt Mona Sahlin och majoriteten i den socialdemokratiska riksdagsgruppen är Lissabonfördraget bättre än det nuvarande Nicefördraget eftersom det gör EU:s rättighetsstadga juridiskt bindande och därmed förhindrar framtida Lavaldomar.

Att detta påstående är osant framgår av en intervju med Pernilla Lindh, svensk domare i EU-domstolen, i ett pinfärskt nummer av Kommunalarbetaren. Enligt henne har EU-domstolen vid elva tillfällen direkt hänvisat till EU:s rättighetsstadga, däribland Lavaldomen.

”Den spelar mycket stor roll för domstolens bedömning. Som jag ser det är stadgan bindande redan i dag. Skillnaden om den skrivs in i Lissabonfördraget vore att det blir svart på vitt att stadgan är bindande. Men någon skillnad i praktiken blir det alltså inte för domstolens bedömning jämfört med i dag”, säger Pernilla Lindh (Kommunalarbetaren, nr 20/08).

Lissabonfördraget utgör således inget värn mot framtida Lavaldomar. Tvärtom. Att säga ja till Lissabonfördraget är att säga ja till Lavaldomen. Ratificerar riksdagen Lissabonfördraget så godkänner man nuvarande antifackliga rättsordning och EU-domstolens överhöghet.

GÖSTA TORSTENSSON
2008-11-19

 

Tillbaka eller Startsidan