Osäkert om Tjeckien godkänner Lissabonfördraget

Tjeckien kan bli andra EU-landet efter Irland som säger nej till Lissabonfördraget. Osäkerheten är stor för hur det tjeckiska överhuset ska rösta.

- Faktum är att Lissabonfördraget inte är så populärt i Tjeckien, säger Tjeckiens EU-minister Alexandr Vondra.

För den tjeckiska koalitionsregeringen, som stödjer Lissabonfördraget, kommer den närmaste tiden att gå i ovisshetens tecken huruvida landets parlament, som består av två kamrar, kommer att godkänna Lissabonfördraget eller inte.

Första prövningen skedde när Tjeckiens konstitutionella domstol den 25 november lämnade sitt utlåtande om fördraget. Domstolen har kommit fram till att Lissabonfördraget är förenligt med den tjeckiska författningen. Granskningen gäller inte hela fördraget utan bara sex punkter som har väckt kritik från en grupp ledamöter av det tjeckiska parlamentets överhus. 

Tjeckiens premiärminister Mirek Topolánek säger i ett uttalande att domstolsutslaget innebär att processen för att godkänna Lissabonfördraget kan fortsätta och att han förväntar sig en fortsatt debatt.

I det tjeckiska överhuset finns en grupp ledamöter som motsätter sig att landet antar det nya EU-fördraget. Motståndet består av ledamöter tillhörande det regerande liberalkonservativa partiet ODS och kommunisterna i KSCM som befinner sig i opposition.

Alexandr Vondra kan inte ge några säkra besked om utgången av omröstningen i överhuset.

- Faktum är att Lissabonfördraget inte är så populärt i Tjeckien och i vårt parti ODS finns en stark EU-skeptisk falang.

För att det tjeckiska parlamentet ska anta Lissabonfördraget krävs att det stöds av minst 60 procent av samtliga valda ledamöter i underhuset och 60 procent de närvarande i överhuset. Förhandstipset är att fördraget kommer att antas i underhuset men att det är betydligt mer osäkert i överhuset.

En opinionsundersökning som presenterades 4 november av den tjeckiska nyhetsbyrån CTK visar att 55 procent av tjeckerna vill att parlamentet inte godkänner Lissabonfördraget. 45 procent är för ett godkännande.

De två största partierna liberalkonservativa ODS och socialdemokraterna tycks gå i otakt väljarna. Medan ODS har många ledamöter i parlamentet med en EU-skeptisk inställning är 60 procent av deras väljare för fördraget. Det omvända gäller för de EU-positiva socialdemokraterna där säger 57 procent av de socialdemokratiska väljarna nej till samma fördrag.

Alexandr Vondra medger att det är mycket svårt att förutspå utgången om det genomfördes en folkomröstning om Lissabonfördraget i dag.

Tidigare har premiärminister Mirek Topolanek sagt att Tjeckien inte kommer godkänna fördraget i år. Men efter domstolens besked vill han inte svara på frågan om när Tjeckien ska godkänna fördraget uppger den tjeckiska tidningen Ceske Noviny.

Konstitutionella domstolen har inte granskat Lissabonfördraget i sin helhet, utan bara de delar som fått invändningar. En möjlighet är nu att EU-kritiker i parlamentet eller landets EU-skeptiske president kommer med invändningar mot andra delar i fördraget, vilket kan leda till att konstitutionella domstolen åter inleder en granskning.

Tjeckien kan bli ”ett större problem än Irland” när det gäller ratificeringen av Lissabonfördraget, förutspådde den tyske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Jo Leinen efter att en delegation från EU-parlamentet besökte Prag för några veckor sedan.

En grupp ”hardliners” i senaten och den tjeckiske presidenten Vaclav Klaus spelar ett ”postponing game” om Lissabonfördraget, sade Jo Leinen till nättidningen EU-Observer, och menade att gruppen redan har säkerställt att Lissabonfördraget inte kommer att vara ratificerat när Tjeckien tar över ordförandeklubban i EU 1 januari 2009.

Vaclav Klaus har sagt att han vägrar att underteckna fördraget så länge inte irländarna sagt ja.

Tjeckien och Irland är de största hindren för att Lissabonfördraget ska kunna träda i kraft, även om Tysklands och Polens presidenter än så länge vägrat att sätta sina underskrifter på respektive lands ratifikationsdokument. I Tyskland har författningsdomstolen ännu inte avgjort ett överklagande efter att parlamentet, förbundsdagen, tidigare i år antog fördraget.

Den EU-skeptiska polska presidenten Lech Kaczyński har deklarerat att han inte ser någon anledning att skynda på ett polskt godkännade efter att det irländska folket röstade nej till Lissabonfördraget.

Som tillträdande ordförandeland i EU kommer Tjeckien att efter årsskiftet få leda förhandlingar med den irländska regeringen om möjligheten att få ett irländskt ja till Lissabonfördraget i en andra folkomröstning.

Tjeckiens president Vaclav Klaus uttalade i samband med ett officiellt statsbesök i Irland för några veckor sedan sitt gillande av det irländska nejet samt sitt stöd till Declan Ganley, den EU-kritiska högerorganisationen Libertas ledare.

 

GÖSTA TORSTENSSON
redaktör för Kritiska EU-fakta
2008-11-27

 

Tillbaka eller Startsidan