2008-05-13
Irlands största arbetarfackförbund TEEU uppmanade 4 maj sina 45 000 medlemmar att rösta nej i folkomröstningen om Lissabonfördraget.

Den nationella ledningen för TEEU (Technical Engineering and Electrical Union) rekommenderar sina medlemmar att rösta nej i folkomröstningen om Lissabonfördraget. Förbundets generalsekreterare Designate Eamon Devoy säger:

”TEEU stöder ett socialt Europa, men dessvärre har flera viktiga domar i EG-domstolen nyligen visat att pendeln har svängt mot löntagarnas rättigheter till fördel för storkapitalet. I denna situation skulle det vara dåraktigt att förse EU-institutionerna med mera makt.

Domstolsutslagen i Laval- och Vikingmålen erkände att löntagarna hade rätt att organisera sig i fackföreningar bara för att därefter förneka dess värde genom att uttala att de inte kan ta till stridsåtgärder då sådana är i konflikt med den fria rörligheten av varor och tjänster, oavsett vilka de sociala konsekvenserna blir. I det nyligen avgjorda Ruffertmålet fann EG-domstolen att en polsk underentreprenör som verkade i Tyskland hade rätt att betala sina arbetare hälften av den avtalade minimilönen inom byggsektorn därför att den fria rörligheten för tjänsteföretag var överordnad ett kollektivavtal på delstatsnivå.

Detta påminde om liknande fall som drabbat TEEU:s medlemmar. Två gånger den senaste tiden har vi upptäckt polska arbetare hos Moneypoint som blivit kraftigt utnyttjade av tyska byggföretag som har betalat så lite som 5 euro i timman (ca 45 kr/tim). Vid ett annat tillfälle upptäckte vi serbiska elektriker som betalades med så lite som 3,81 dollar i timman (ca 25 kr/tim). Efter kraftiga påtryckningar, inklusive hot om stridsåtgärder mot dessa företag, kunde vi i dessa fall höja lönen till anständig nivå.

Särskilt Ruffertdomen reser frågan om liknande missbruk av utsatta migrerande arbetare i framtiden. Om detta skulle inträffa så kommer inte enbart irländska arbetare utan även irländska företag få det svårt eller omöjligt att kunna konkurrera om privata och offentliga upphandlingar. Vi vill inte ge upp mer av vår suveränitet till institutioner som premierar låglönekonkurrens framför människors strävanden till en anständig lön och hyggliga arbetsförhållanden.

TEEU söder ett socialt Europa och många av de framsteg som irländska arbetare tidigare har gjort, på områden som jämlikhet, kan till stor del hänvisas till reformer som överenskommits på EU-nivå. Emellertid har på senare tid regeringarna i olika medlemsstater, inklusive Irland, blockerat viktiga reformer såsom ett utkast till direktiv om anställda i bemanningsföretag och det föreslagna färjedirektivet.

Tills dess EU:s medlemsstater är beredda att erkänna löntagarnas rätt att ta till stridsåtgärder för att försvara sin levnadsstandard, kommer TEEU inte att understödja institutionella reformer som bara stärkare storkapitalet. Om den irländska regeringen och EU-kommissionen önskar folkligt stöd för Lissabonfördraget så måste de förstärka den sociala stadgan och omvandla dess bestämmelser till EU-lag.”

Översatt av Jan-Erik Gustafsson
Folkrörelsen Nej till EU

 

http://www.teeu.ie/news/show.asp?id=219

 

Tillbaka eller Startsidan