nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2009-06-10

Högern stärker sin ställning i EU-parlamentet
 

EU-parlamentsvalet blev en stor framgång för den politiska högern och ett ännu större nederlag för socialdemokraterna. Den konservativa gruppen EPP får 263 av de 736 platserna. Därmed förstärker gruppen, där svenska moderater och kristdemokrater ingår, sin ställning i EU-parlamentet.
EPP-gruppen får 263 platser (tidigare hade de 288), socialdemokraterna får162 platser (tidigare 217), liberalerna 80 (tidigare 100) och den gröna gruppen 52 (tidigare 43). Parlamentet som helhet har minskat med 49 platser från 785 platser.

Noteras ska att det brittiska Torypartiet som tidigare ingick i EPP-gruppen, har förklarat att de ska bilda en ny antifederalistisk parlamentsgrupp och därför inte finns med i de 263 platser som EPP-gruppen får i det nya parlamentet. (Med Tories 29 ledamöter skulle EPP-gruppen ha 292 platser, en nominell ökning med tre platser och en real ökning från 36,7 procent till 39,7 procent av parlamentsplatserna.)

Det var nöjda ledare för de konservativa och kristdemokraterna som träffade pressen i Bryssel dagen efter att resultatet till EU-parlamentet stod klart. De befäste sin ställning som parlamentets starkaste grupp.

Resultatet vara fantastiskt, man dricker champagne och firar. Men i dag börjar vi arbeta, sade Joseph Daul, ordförande för EPP-gruppen.

I valet i Italien fick Silvio Berlusconi 35 procent av rösterna. I Luxemburg stod premiärminister Jean-Claude Junckers parti CSV stadigt i EU-valet. I Frankrike blev president Nicolas Sarkozys konservativa UPM överlägset största parti.

Och även om förbundskansler Angela Merkels CDU/CSU i Tyskland backade med ungefär fem procentenheter, höll det ändå ställningarna som största parti med drygt 39 procent av rösterna enligt preliminära resultat. Valet ses i Berlin som en fingervisning om väljarvindarna för Merkel inför höstens federala val i Tyskland. Tyskland är med sina 99 platser största land i EU-parlamentet.

Samtidigt gjorde den socialdemokratiska PES-gruppen ett katastrofval och förlorade 55 platser i EU-parlamentet. PES-gruppen går tillbaka från 27,6 procent till 22 procent av platserna och får 162 platser i det nya parlamentet. Gruppens ledare, tysken Martin Schulz, var mycket nedslagen när resultaten presenterades.

- Det är en mycket bitter kväll för oss, vi hade hoppats på ett bättre resultat, sade Schulz.

I stora EU-länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien gick stödet för de socialdemokratiska partierna ned kraftigt.

I Tyskland fick SPD, som sitter i regeringskoalition med kristdemokraterna, 20,8 procent av rösterna vilket är socialdemokraternas sämsta valresultat genom tiderna. Detsamma gäller i Storbritannien där Labour fick 15,7 procent av rösterna, en tillbakagång med 6,9 procent jämfört med valet 2004. Labour blev bara det tredje största partiet efter konservativa Tories och EU-motståndarna UK Independence Party och tappar fem av sina 18 mandat i EU-parlamentet. I Frankrike fick socialdemokratiska PS 16,5 procent av rösterna, bara två tiondelar mer än miljöpartiet Europe écologie och drygt elva procent mindre än högerpartiet UMP under ledning av Nicolas Sarkozy. I EU-valet 2004 fick socialistpartiet 28,9 procent av de franska rösterna.

Det nya parlamentet kommer också att präglas av att allt fler partier på yttersta högerkanten tar plats. Även om de är en spretig skara förenas de av EU-kritiska, nationalistiska och invandringsfientliga åsikter. Till exempel kapade den holländske islamofoben Geert Wilders parti åt sig flera platser och han kommer att få sällskap av mer eller mindre likasinnade från Storbritannien, Österrike, Ungern, Slovakien, Bulgarien, Grekland, Danmark och Finland. Samtidigt gick de högerextrema partierna tillbaka i Belgien, Frankrike och Polen.

Totalt sett ökade extremhögern med åtta platser i EU-parlamentet jämfört med valet 2004.

Även om dessa partier går framåt, förblir de en liten grupp i parlamentet. Hittills har de haft svårt att hålla ihop internt, men även om inflytandet blir litet får de pengar och en plattform att verka från.

Italiens främlingsfientliga Lega Nord fördubblade sin representation i EU-parlamentet, från fyra till åtta platser. Men extremhögerns ställning i Italien är svår att bestämma, eftersom två andra högerextrema partier, det postfascistiska Alleanza Nazionale under ledning av Gianfanco Fini och det neofascistiska Azione Sociale under ledning av Alessandra Mussolini, tidigare i år gick samman med Silvio Berlusconis Forza Italia i Il Popolo della Libertà (Frihetens folk).

Det nya EU-parlamentet kommer att träffas för första gången i mitten av juli och kommer då att välja sin egen president (talman) och rösta om förslaget till ordförande för EU-kommissionen, vilket förmodligen blir den portugisiske högerpolitikern José Manuel Barroso.

 

GÖSTA TORSTENSSON

2009-06-10