nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2009-06-26

41,8 procent av väljarna röstade EU-kritiskt


”De konservativa befäster sin ställning i EU-parlamentet efter valet. Socialdemokraterna backar i flera EU-länder och i Sverige gör partiet ännu ett historiskt dåligt val. Piratpartiet, liberaler och de gröna är de svenska vinnarna”, skriver Riksdag & Departement (15 juni).

Så långt är det invändningsfritt. Men sedan kommer postulatet: ”Sämst gick det för EU-skeptikerna”.

Visst är det så att såväl Junilistan som Vänsterpartiet tappade kraftigt i EU-valet jämfört med förra gången det begav sig. Men vad ”Sveriges politiska nyhetstidning”, såsom Riksdag & Departement storordigt titulerar den egna publikationen, av någon outgrundlig anledning har bommat är att Miljöpartiet, Piratpartiet och Feministiskt Initiativ är motståndare till EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget. Och att Miljöpartiet, som förvisso raderat det tidigare kravet om att Sverige ska lämna EU, alltfort är ett minst lika ”EU-skeptiskt” parti som Junilistan.

Till detta kommer att socialdemokraternas förstanamn, Marita Ulvskog, under EU-valrörelsen framställdes som en EU-kritiker. Ulvskog fick nästan 175.000 personröster, drygt 60.000 fler än de tre ohejdat EU-saliga kandidaterna Olle Ludvigsson, Åsa Westerlund och Göran Ferm på plats två till fyra som tillsammans fick 113.000 personröster. På femte plats kom Anna Hedh, ordförande i Socialdemokratiska EU-kritiker, med drygt 20.000 personröster.

Ungefär hälften av socialdemokraternas 24,4 procent av rösterna gick således till kandidater som väljarna uppfattar som EU-kritiska. Om man till dessa 12,2 procent adderar Miljöpartiets 11,0 procent, Piratpartiets 7,1 procent, Vänsterpartiets 5,7 procent, Junilistans 3,6 procent och Feministiskt Initiativs 2,2 procent så blir resultatet att 41,8 procent av väljarna röstade på mer eller mindre EU-kritiska vallistor eller kandidater.

(Dessutom skulle man kunna lägga till de 3,3 procent som Sverigedemokraterna fick, men jag avstår mer än gärna från det eftersom vad denna främlingsfientliga och högerextremistiska sammanslutning står för är fullständigt inkongruent med det unionsmotstånd som Folkrörelsen Nej till EU, Socialdemokratiska EU-kritiker och andra demokratiska och progressiva organisationer står för.)

41,8 procent. Ett sådant nederlag till, och slaget är vunnet, för att travestera Pyrrhus, kung i Epirus och Makedonien.

GÖSTA TORSTENSSON
2009-06-26