nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Europafacket fördömer Merkozypakten

2012-03-09


Europafacket, uttalar i ett pressmeddelande, att det motsätter sig det nya fördrag, Merkozypakten, som undertecknades av 25 EU-länder på EU-toppmötet den 2 mars i Bryssel. Europafacket menar att Merkozypakten kommer att framtvinga ännu större budgetåtstramningar i Europa och kommer att hålla tillbaka en återhämtning av sysselsättningen.

- Genom att anta det här fördraget har EU-toppmötet ställt sig bakom en felaktig strategi, säger Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol.

- Istället för att fokusera på en plan för återhämtning av sysselsättning och åtgärder för finansiell solidaritet har EU bestämt sig för att fortsätta vägen mot en permanent automatisk åtstramning. Det är en nederlagsstrategi, därför att beslutet skär av varje möjlighet till ekonomisk återhämtning och kommer att underblåsa sociala oroligheter.

- Rådet slutsatser vidhåller behovet av tillväxt för att skapa sysselsättning; det är en bra sak, men resurserna och politiken till stöd för detta mål backas dessvärre inte upp av några precisa förpliktelser. Budgetåtstramningar kommer att strimla sönder effektiviteten i de uttalade målen för tillväxt, säger Bernadette Ségol.

GÖSTA TORSTENSSON