nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Dansk snusförsäljning till EU-domstolen

2014-07-12


EU-kommissionen drar Danmark inför domstol för att landet inte helt förbjuder snusförsäljning. Snus får enligt EU-regler bara säljas i Sverige eftersom Sverige lyckades förhandla till sig ett permanent undantag i samband med medlemskaps-förhandlingarna i början av 90-talet.

För två år sedan bad EU-kommissionen Danmark att skärpa sin lagstiftning och svara kommissionen inom två månader. Danmark har varken svarat eller förbjudit snusförsäljning, skriver EU-kommissionen i beslutet och drar därför landet inför EU-domstolen.

Det är förbjudet att sälja snus i hela EU förutom i Sverige. Sverige har ett permanent undantag från förbudet i det svenska anslutningsavtalet från den 29 augusti 1994. Undantaget innebär att det är tillåtet att tillverka och sälja snus i Sverige, men snuset får inte exporteras till andra EU-länder.

I anslutningsfördraget står det att Sverige ”skall vidta de åtgärder som behövs för att säkerställa att den vara [dvs. snus] som avses i punkt a inte släpps ut på marknaden i medlemsstater där direktiv 89/622/EEG och 92/41/EEG [dvs. snusförbudet] är tillämpliga fullt ut”.

Vidare står det att EU-kommissionen ”skall granska” hur exportförbudet ”faktiskt tillämpas” och lägga fram ”ändamålsenliga förslag” om Sverige bryter mot villkoren i medlemskapsavtalet. Om Sverige exporterar snus till andra EU-länder kan undantaget från EU:s direktiv komma att upphävas av EU-domstolen på initiativ av EU-kommissionen.

GÖSTA TORSTENSSON