Konstitutionen är snart åter på EU:s dagordning

Under EU-toppmötet i Bryssel lämnade Finlands statsminister Matti Vanhanen en redogörelse för hur de olika medlemsländerna ser på den bordlagda EU-konstitutionen och sade efteråt att länderna är överens om ”behovet av en fördragsreform”. Han sade också att de flesta länder är överens om att behålla så mycket som möjligt av innehållet i konstitutionen och att ”det inte går att börja om från början”.

Samtidigt har Luxemburgs och Spaniens utrikesministrar inbjudit EU:s medlemsländer till möte om konstitutionen i början av nästa år. Ett första möte ska hållas i Madrid den 26 januari och omfattar de 16 länder som har godkänt konstitutionen. Det andra mötet är planerat att hållas i Luxemburg den 27 februari och är tänkt att omfatta de länder som ännu inte har ratificerat fördraget samt Frankrike och Holland (där folkomröstningar har avvisat konstitutionen).

EU-minister Cecilia Malmström föreföll inte helt nöjd med att Sverige har inbjudits till samma möte som nej-länderna Frankrike och Holland. Till TT säger Malmström att Sverige tillhör "konstitutionens vänner". 

Den formella hanteringen av konstitutionsfrågan är i övrigt framför allt Tysklands ansvar. Tyskland tar vid årsskiftet över EU:s ordförandeklubba och har i uppdrag att till toppmötet i juni utarbeta en färdplan för det fortsatta arbetet med konstitutionen. Tanken är att den ska leda till att medlemsländerna – om ytterligare ett år och under franskt ordförandeskap – ska kunna enas om ett nytt fördrag.

Hur innehållet i en sådan text ska se ut är dock i hög grad oklart. Förbundskansler Angela Merkel har sagt sig vilja åstadkomma ett ”ambitiöst” fördrag – möjligen efter en kortare regeringskonferens – men bland andra den franske inrikesministern Nicolas Sarkozy vill snarare reducera texten till ett ”minifördrag”, för att möjliggöra de institutionella förändringar som anses nödvändiga.

Till den förra linjen har EU-kommissionen anslutit sig. I ett tal inför konstitutionsutskottet i EU-parlamentet den 22 november, sade sig EU-kommissionär Margot Wallström ”inte vara övertygad” om att ett minifördrag är tillräckligt. I talet gav hon också en rad exempel på sådant i EU-samarbete som enligt henne skulle ha förbättrats om konstitutionen hade kunnat träda i kraft.

"Jag är ense med kommissionsordförande Barroso om att det finns mycket Europa kan göra, och har gjort, inom ramen för de nuvarande fördragen. Men det är helt klart att unionen med det konstitutionella fördraget på plats bättre skulle kunna hantera globaliseringens utmaningar. Den skulle också fungera på ett mer demokratiskt och effektivt sätt, såväl internt som utåt", sade Wallström.

GÖSTA TORSTENSSON
2006-12-18
 

 

Tillbaka eller Startsidan