Barn ska lämna fingeravtryck

En fråga som inte diskuteras i valrörelsen är asylpolitiken. Bit för bit har den tidigare humanitära flyktingpolitiken raserats. Och det har vanligtvis skett i anpassning till beslut som fattats i Bryssel.

Idag tvingas i princip alla personer över 14 år som söker asyl i Sverige att lämna fingeravtryck. Uppgifterna lagras i det så kallade Eurodac-registret och används för att kontroller om personen tidigare har sökt asyl i ett annat EU-land. Nu vill flera EU-länder, däribland Sverige, ändra reglerna och sänka kontrollåldern till sex år.

Michael Williams, ordförande i Farr, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd, är mycket kritisk till det nya förslaget.

– Det är ytterst beklagligt att frågan om vem som ska pröva en asylansökan får företräde framför de som behöver skydd. Det här är ytterligare ett tecken på utarmningen av den mänskliga rättigheten att söka asyl.

– Det är som man vänt på bevisföringen, "du är skyldig till du bevisats oskyldig", säger Michael Williams.

EU:s asylregler innebär att flyktingars liv riskeras och reglerna förorsakar även onödigt lidande. Det menar 73 europeiska flyktingorganisationer, däribland Röda Korset, i sin kritik av EU:s så kallade Dublinkonvention. Man är starkt kritisk till regeln som tvingar flyktingar att söka asyl i det första EU-land som de kommer till, trots att länderna har olika syn på asylrätten.

Flyktingorganisationernas paraplyorganisation ECRE (European Council on Refugees and Exiles) har granskat hur Dublinsystemet fungerar i praktiken. Rapporten visar att vissa stater nekar asylsökande tillgång till en fullständig asylprocess vilket får till följd att de riskerar att återsändas till förföljelse i sina hemländer.

Flyktingsorganisationerna, som kommer från 30 länder, varnar i ett öppet brev till EU-kommissionen att de nuvarande asylreglerna inom EU gör att flyktingars liv riskeras. Dessutom orsakar de onödigt lidande för traumatiserade flyktingfamiljer som har flytt undan förföljelse i sitt hemland.

Gösta Torstensson

Kritiska EU-fakta nr 100  Augusti 2006

 

Tillbaka eller Startsidan