Lettiska arbetare hyrs ut till vrakpris

Hyrlett är ett lettiskt-registrerat bemanningsföretag som hyr ut lettiska arbetare till vrakpriser. "Det är lätt med en lett" är företagets slogan.

Utan åtgärder från vare sig fackförbund eller myndigheter kan Hyrlett dumpa svenska löner och förbigå arbetstidslagen och arbetsmiljölagen.

Kritiska EU-fakta utger sig för att vara bonden Petter Larsson med en gård utanför Torup i Skåne och ringer upp Hyrlett.

Hej, jag har en liten gård och skulle behöva hjälp med jordgubbsplockning och att röja lite.

–Ja.

Det står på er hemsida att man måste anställa dem i minst 160 timmar. Måste de på den tiden arbeta åtta timmar om dagen eller kan de arbeta längre?

– Ja då, de kan arbeta längre. De brukar arbeta 10-12 timmar om dagen. Men det är upp till dig och dem att komma överens.

Kan de arbeta helger också?

– Ja, men de brukar få en dag ledigt. Men är det kortsiktigt kan de arbeta helger också. De kan arbeta max ett år på samma arbetsplats.

Jaha. Det står att jag ska stå för boendet om det är utanför Stockholm. Var ska de bo?

– Det är upp till kunden att ordna boendet.

Jag har ju en lada som är mer eller mindre tom. Kan de bo där?

– Jadå. Bara de har tillgång till dusch och att de kan laga mat. Om du vill att de ska jobba lika hårt varje dag är det bra om de är nöjda.

Vad gör jag om jag inte är nöjd med dem?

– De är ju lite mer motiverade än annan arbetskraft. De vet att de kan skickas hem igen och det vill de inte så de jobbar på bra. Men om det är någon du tycker är lat så kan vi byta ut honom.

I Sverige brukar det ju vara problem med turordningsregler och att man inte kan byta ut någon hur som helst. Fackförbunden brukar hålla efter det där.

– De tillhör inget svenskt fackförbund. Vi tar en diskussion med den det berör. Vi har verkat i Sverige i två år men har inte blivit satta i blockad. Det har aldrig hänt. De är inte era anställda utan våra.

– Facken har det ganska svårt, omöjligt egentligen, att göra något. De [letterna] är ju här så kort tid så det är inte aktuellt med något kollektivavtal.

Nils Littorin

Kritiska EU-fakta nr 100 Augusti 2006

 

Tillbaka eller Startsidan