Kommunal i Skåne värnar svenska avtal 

Claes Bloch, ombudsman för Kommunal i Malmö, har under flera år arbetat med att kontrollera arbetsplatser med utländsk arbetskraft och även informerat nyanlända arbetare om svenska kollektivavtal.

Sedan den 1 maj 2004 krävs inget arbetstillstånd för medborgare i EU:s nya medlemsländer i Öst- och Centraleuropa för att arbeta i Sverige. Tidigare var det länsarbetsnämnderna som i samråd med fackförbund och arbetsgivare beviljade arbetstillstånd. Det innebar i praktiken ett krav på svenska kollektivavtal.

– Med deras låga lönenivåer blev övergången för abrupt. Det blev ett alltför stort språng utan övergångsregler, säger Claes Bloch.

Han bekräftar att det var lättare innan EU-utvidgningen.

– Vi hade koll på de som fick arbetstillstånd. Vi visste var de var och vem de arbetade för. Det vet vi inte idag.

– Även då hade vi de som arbetade utan arbetstillstånd, det har alltid funnits, men de var mycket färre.

Tidigare hade Kommunal problem med oseriösa företagare som Polenkonsulten som genom olika manövrar försökte kringgå svenska lagar. Bland annat gjorde man sina arbetare till "egna företagare" med F-skattesedel. Det behöver man inte efter EU-utvidgningen.

– Nej, det behövs inte nu, säger Claes Bloch. De som kommer nu behöver inget arbetstillstånd. Dels vet vi inte var de är och dels vet vi inte om de följer svenska kollektivavtal.Hur många utländska arbetare finns det?

– När vi har delat ut flygblad vid Polenfärjorna har vi sett att det är väldigt många. Mellan sju- och tiotusen bara i Skåne.

Claes Bloch och Kommunal anser att det enda sättet att få stopp på lönedumpningen är att få polackerna och balterna att bli medvetna som sina rättigheter och även gå med i facket.

– Vi är inte emot att de kommer hit, men arbetet ska utföras under svenska avtal och lagar, säger Claes Bloch.

Nils Littorin

Kritiska EU-fakta nr 100 Augusti 2006

 

Tillbaka eller Startsidan