Tissel och tassel om konstitutionsförhandlingarna

Fredrik Reinfeldt har fått ett brev från förbundskansler Angela Merkel, i hennes egenskap av ordförande i Europeiska rådet, där hon lägger fram sin strategi hur EU:s nya konstitution ska kunna genomdrivas. Den svenska regeringen har hemligstämplat brevet. Statsrådsberedningens tjänstemän gjorde bedömningen att innehållet i brevet var så delikat att om det blev känt skulle det störa Sveriges relation med Tyskland.

Under en frågestund i riksdagen försvarade Fredrik Reinfeldt beslutet att inte offentliggöra brevet. Om en regeringschef i ett annat land skriver ett brev till Sveriges regeringschef och inte själv går ut och offentligt berättar vad som står i brevet är det, meddelade han, kutym att vi hemligstämplar brevet. På rutin sätter man alltså offentlighetsprincipen offside.

Men hur man än letar i sekretesslagen så hittar man ingenting om den rutinmässiga behandlingen av förtrolighet mellan regeringschefer. Vad som finns är en möjlighet att sekretessbelägga en uppgift om det kan antas att det skulle störa våra mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skada landet om uppgiften röjs. Man måste alltså tänka till innan man låter sekretess gå före offentlighet.

Turerna kring det hemliga EU-brevet upprör miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

- Tyskland driver nu på för att ta upp EU-konstitutionen igen. Men den svenska regeringen försöker gömma sig och undvika debatt till varje pris. Reinfeldt vill att diskussionen ska föras i en liten krets högt ovanför medborgarna och helt utan insyn, säger Eriksson i ett pressmeddelande.

Den danska EU-skeptiska rörelsen Junibevægelsen har kommit över och offentliggjort det hemliga och omtalade brevet från Angela Merkel. Brevet innehåller en inbjudan till bilaterala samtal om konstitutionens framtid. Ordförandelandet vill träffa varje land för att se hur de ser på processen och vad man vill ha kvar av konstitutionstexten och vad man kan tänka sig förhandla om. Till brevet är det bifogat en tidtabell över hur de förtroliga samtalen kring konstitutionen ska läggas upp.

Angela Merkel har låtit förstå att hon i sina ansträngningar att omformulera det förkastade konstitutionsförslaget inte vill ha någon bred debatt utan tänker fokusera på konfidentiella samtal med regeringarna. Därav brevet.

Det EU-kritiska nätverket folkomröstning.nu ställer sig frågande till hur den svenska regeringen vill ha det.

Att regeringen säger sig vilja ha en öppen debatt om EU:s framtid samtidigt som man överväger att hemligstämpla ett brev i frågan från EU:s ordförandeskap, det går inte ihop. Det säger Sören Wibe från nätverket folkomröstning.nu.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 102  Februari 2007

 

Tillbaka eller Startsidan