EU bygger ett imperium

Trots att intresset för ett Europas Förenta Stater, byggandet av en förbundsstat, har svalnat bland Europas befolkning så innebär det inte att federalisterna försvunnit som politiska aktivister inom EU-systemet. De använder möjligen inte samma storvulna vokabulär, men de tycks närmast religiöst övertygade om konstitutionens eller fördragens välsignelse för mänsklighetens framtid. De beter sig i praktiken som fundamentalister.

Jag märker dem dagligen i EU-parlamentet och vid möten med kommissionen. I riksdagens sammansatta utskott för att följa förhandlingarna om EU:s grundlag sitter folkpartisten Carl B Hamilton. Enligt minnesanteckningar från ett av utskottens möten uttryckte han sin stora besvikelse över att symbolerna försvunnit ur texten. Alltså flaggan, hymnen och mottot för unionen.

”Symboler är viktiga”, sa Hamilton. Han önskade se EU-flaggan vaja på såväl slottet som riksdagshuset, helst varje dag. Precis som att själva förutsättningen för detta var att flaggan nämndes i fördraget.

I EU-parlamentet röstade vi om toppmötets resultat den 11 juli. I det betänkande som antogs så beklagade parlamentet också borttagandet av symbolerna. ”Inga symboler som skulle göra det lättare för medborgarna att identifiera sig med Europeiska unionen behålls”, klagade parlamentets majoritet.

Det tycks finnas en föreställning om att EU:s medborgare varje morgon sätter sig och läser fördraget, för att sedan gå ut och hissa unionens fana. Annars känner de sig vilsna.

När jag var ansvarig för ett betänkande om avreglering av hamnverksamheten så förde jag diskussioner med kommissionen om lämpligheten av detta. Såväl arbetsgivare som fackliga organisationer ansåg det vara en urbota dum idé. Men kommissionen stod på sig. Deras enda argument för att avreglera hamnarna var att det låg i fördragets syfte och andemening.

Dumt eller inte, fördragen skall genomföras! Men jag lyckades denna gång få med mig parlamentet på att avvisa förslaget. 

Europakännaren Uwe Kitzinger hävdade för mer än 40 år sedan att de idealistiska federalisterna verkade helt besatta av en slags frälsningsdogm som gick ut på att teknokratisk byråkratism och centralistisk lagstiftning var själva förutsättningen för att kunna förverkliga Jesu Bergspredikan i det tjugonde århundradet.

Trots att åren har gått så tycks ändå federalisterna och fördragsfundamentalisterna ha bitit sig fast i systemet. Möjligen bidar de bara sin tid.  

Men vid en pressträff den 10 juli i år tog kommissionens ordförande, Barroso bladet från munnen: ”Vi bygger ett imperium”, berättade han stolt.

EVA-BRITT SVENSSON
EU-parlamentariker (v)
och vice ordförande i Folkrörelsen Nej till EU

Kritiska EU-fakta nr 105 Oktober 2007

 

Tillbaka eller Startsidan