EU kan orsaka kraftiga hyreshöjningar

EUs regelverk kan orsaka hyreshöjningar på närmare 25 procent för de svenska hyresgästerna.

Det kan bli följden om EU-kommissionen tolkar den svenska hyresmarknadsmodellen på det sätt som de privata fastighetsägarna vill.

Vi anser att vårt sätta att förhandla om hyrorna är en nationell svensk angelägenhet och därför inte berörs av något EU-beslut eller av EU-fördraget.

Det sade Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare inom Hyresgästföreningen Region Västra Sverige, i samband med att han talade på ett möte arrangerat av folkrörelsen Nej till EU i Göteborg i höstas.

Bakgrunden är ett initiativ från det svenska fastighetsägareförbundet, via det europeiska fastighetsägarförbundet, som gett konsultföretaget Ernst och Young i uppdrag att granska den svenska modellen.

Företaget påstår bland annat - och det har också blivit fastighetsägarförbundets linje - att de svenska allmännyttiga bostadsföretagen har tagit ut tolv miljarder kronor för lite av landets hyresgäster och att den summan i själva verket ska betalas av hyresgästerna.

Om EU-kommissionen går på fastighetsägarförbundets linje skulle det betyda hyreshöjningar på närmare 25 procent för de svenska hyresgästerna.

Lennart Sjöstedt invänder och säger att dessa pengar, de tolv miljarderna, i själva verket är hyresgästernas inbetalade hyror och är pengar som ska användas för att förbättra lägenheterna och fastigheterna framöver.

I dag bor cirka tre miljoner svenskar i hyresrätt och hyresgästföreningen tecknar avtal för mer än 85 procent av dem.

Hyresgästföreningen har cirka 535.000 medlemmar i hela landet och cirka 65.000 medlemmar i Region Västra Sverige.

Hyresgästföreningen tecknar ett så kallat grundavtal, förhandlingsordning, med fastighetsägareföreningarna runt om i landet. De avtal, förhandlingsöverenskommelser, som tecknas kommer alla hyresgäster till del oavsett om vederbörande är medlem i hyresgästföreningen eller inte.

Man kan säga att den svenska hyresmarknadsmodellen i många stycken påminner om hur arbetsmarknadens parter sköter sina förhandlingar.

Blir parterna på hyresmarknaden oense vänder man sig till hyresnämnden, en statlig myndighet som fungerar som en sorts domstol som får till uppgift att handlägga hyrestvisterna.

I början av det här seklet gick det europeiska fastighetsförbundet till aktion för att förmå EU-kommissionen att starta en utredning med siktet inställt på att avreglera och förändra den svenska modellen.

Fastighetsägarförbundet påstår att varje form av statligt stöd, som de tolv miljarderna är ett exempel på, inte går att förena med EU:s regelverk som förbjuder allt som kan ”snedvrida konkurrensen”.

EU-kommissionen har ännu inte gjort den här frågan till ett ärende och den svenska borgerliga regeringen har inte sagt vad den tycker i frågan.

Moderaterna gjorde i höstas ett uppmärksammat utspel då partiet slog ett slag för bruksvärdesprincipen, ett synsätt som normalt brukar omfattas av enbart socialdemokraterna och vänsterpartiet och miljöpartiet.

Lennart Sjöstedt hoppas att EU-kommissionen till slut inser att den inte kan väcka frågan.

Jag hoppas att kommissionen inser att den  svenska modellen inte strider mot konkurrens- och statsstödsreglerna. Det är i varje fall vår syn på saken, säger han.

CURT CARLSSON

Kritiska EU-fakta nr 107 November 2007

 

Tillbaka eller Startsidan