Sossarna i Lund kräver att EU-fördraget stoppas

Lund i början av januari behandlade socialdemokraternas rådslag, fattades beslutet att Lissabonfördraget inte bör ratificeras i sin nuvarande form. Skälet är att det idag råder osäkerhet i frågan om huruvida det svenska systemet med kollektivavtal är förenligt med EU-rätten.

EU-domstolens besked i det så kallade Vaxholmsmålet i december innebär att den fria rörligheten inom EU överordnas den i Sverige grundlagsstiftade strejkrätten.

– Jag röstade ja till EU 1994, men jag trodde, liksom hela fackföreningsrörelsen, att arbetsrätten och vår arbetsmarknadsmodell inte stred mot EU:s lagar. Det visar sig nu att det var en felbedömning, säger Tord Persson, ordförande i Byggnads avdelning i Lund.

EU:s lagar måste ändras. I annat fall bör vi ompröva vårt medlemskap säger Tord Persson.

Det har sagts att det räcker med en förändring i utstationeringsdirektivet. Men det är förmodligen inte tillräckligt, såvida man inte allmängiltigförklarar kollektivavtalen. Det är dock inte önskvärt ur fackföreningsperspektiv.

För att vara säker på att den svenska arbetsmarknadsmodellen inte hotas av EU, måste därför förändringar göras i fördragen. Just nu pågår ratificeringen av Lissabonfördraget. 

När EG-domstolen underkände Byggnads konflikträtt i Vaxholmsfallet ifrågasätter domstolen hela den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Mattias Olsson vice ordförande för socialdemokraterna i Lund.

Antingen måste fördraget skrivas om eller ska Sverige ges ett undantag som säkrar konflikträtten.

Beslutet att kräva ändringar av Lissabonfördraget togs enhälligt av Lunds socialdemokrater i samband med behandlingen av det interna internationella rådslag som socialdemokraterna just nu genomför under ledning av EU-kommissionär Margot Wallström och förre utrikesministern Jan Eliasson.

Mattias Olsson känner inte till om några andra arbetarkommuner har liknade uppfattningar om fördraget men han hoppas att beslutet i Lund ska få spridning.

Det här kommer i ett sent skede i rådslaget men vi tänker lyfta frågan i partiet, säger Mattias Olsson.

Strejkrätten och möjligheten att få till stånd kollektivavtal med utländska företag måste alltid vara överordnat den fria rörligheten av tjänster, säger Tord Persson.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 107 November 2007

 

Tillbaka eller Startsidan