EU har inte förändrats

De som vill att vi ska slopa  utträdeskravet ur EU för att i stället vara med och påverka EU i grön riktning är lika naiva som de fackledare som en gång argumenterade för att vi skulle rösta ja till EU. De är nu beredda att finna sig i Vaxholmsdomar och tjänstedirektiv. EU kommer aldrig att bli vare sig grönt eller rött. Det är initierat av företagsledare för att vara och förbli blått.

EU kommer att fortsätta verka mot facklig stridsrätt mot lönedumpning och för privatiseringar av även tidigare offentliga tjänster, mot lokal handel och för storföretagen.

I höst kommer nyliberalismen att bli grundlag. Då krävs det att alla länder samfällt går emot för att kunna ändra politiken. Det räcker inte med majoritetsbeslut. En grundlag föreskriver normalt bara styrelseformerna, inte politiken. I den nya grundlagen tar politiken upp största platsen.

Den storskaliga tillväxtideologi som EU företräder innebär mer miljöförstörelse, mer energi- och råvaruförbrukning. Jag förstår inte hur någon kan tro att det skulle kunna göra EU drivande för miljön och klimatet. Och med Sverige i EU kan vi inte vara ett föregångsland.

Det är naivt att tro att en större union skulle bli mindre centralistisk. Stora välden har alltid blivit mer byråkratiska och fått större krigsmakt för att hålla kontrollen inåt och utåt. EU kan komma att bli ett slags Kina, en kapitalistisk diktatur.

Med EU-grundlagen antagen kan inte Sverige fortsätta att vara neutralt. Vi får inte behålla vår valuta. Rätten till våra naturresurser förlorade vi redan innan vi gick in i EU, men som en anpassning till det, när vi skrev under kapitalliberaliseringsdirektivet. Då förband vi oss att det var marknaden som skulle råda. Vi skulle inte kunna hindra förvärv av skog och åker och förbehålla dem till de boende. Om EU anser att de behöver vår uranmalm kommer vi inte att kunna förhindra brytning.

Det är inte sant att vi inte har alternativ. Vi kunde förena oss med Norge. EU är inte hela världen. Varför skall vi binda oss vid ett maktblock? Ska vi träffa klimatöverenskommelser är också EU för litet. EU kostar oss en procent av vår BNP, utan att vi får särskilt mycket ut av det, annat än att EU bestämmer vår politik. När oljebristen slår till, har vi då nytta av storskalig ekonomi?

När all argumentation borde lagts mot EU:s grundlag, då går miljöpartiet ut och säger att EU är rätt bra. Det är att också säga att vi inte protesterar mot EU:s nyliberalism

HANS STERNLYCKE
ledarskribent i Miljömagasinet

Kritiska EU-fakta Nr 108 Maj 2008

Tillbaka eller Startsidan