Industrin har stort inflytande över EU:s livsmedelsmyndighet
Det blir inget förbud mot de kritiserade azofärgerna. Beslutet
togs den 14 mars av EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, och går
tvärtemot flera ansedda forskningsrapporter.
I Sverige var de så kallade azofärgerna (syntetiska färgämnen
som finns i till exempel godis och läsk) länge förbjudna
eftersom de ansågs förvärra allergireaktioner men i och med
EU-medlemskapet tvingades man backa och acceptera importen.
Debatten har dock fortsatt och i höstas publicerades en
statligt finansierad brittisk forskningsrapport, den så kallade
Southamptonstudien, som slog fast ett samband mellan syntetiska
färgämnen som azofärger och konserveringsmedlet natriumbensoat å
ena sidan och hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter hos
barn å andra sidan. De nya rönen fick mycket uppmärksamhet och
EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, lovade se över problematiken.
Nyligen kom deras beslut: Det blir inget förbud.
Intagningsrekommendationen för azofärger förblir oförändrad.
Bevisen för skadeverkningar anses inte vara tillräckligt starka.
– Jag är förvånad. Det är våra barns hälsa vi pratar om här
och som jag ser det så borde bara misstanken om risk för skada
vara nog. Inte minst eftersom azofärgerna fullständigt saknar
konsumentnytta, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för
Sveriges konsumenter.
Bland annat säger EFSA i sitt utlåtande att även om vissa
personer drabbats av biverkningar när de utsatts för medlet
visar inte det på befolkningen i stort kommer att drabbas av
samma rektioner. EFSA pekar även på svårigheter att veta exakt
vilket av de olika färgmedlen som lett till hyperaktivitet.
Miljöpartiets folkhälsopolitiska talesperson, Gunvor G
Ericson, är mycket kritisk till att EU inte tillåter ett
fortsatt svenskt förbud av färgmedlet.
– Försiktighetsprincipen borde gälla, det är uppenbart att
färgämnena har viss effekt på barnens hälsa. Jag rekommenderar
alla föräldrar att välja ekologiska livsmedel till sina barn,
säger Gunvor G Ericson.
Livsmedelsverket, som alltså förordade förbud mot azofärgerna
så sent som i maj 1999, har nu bytt fot – och går helt på EFSA:s
linje.
– Den brittiska studien visar på svaga belägg för en liten
effekt på vissa barn. Barn som dessutom sannolikt fått i sig en
mångt mycket högre dos än vad som är möjligt att exponeras för i
Sverige. Det räcker inte, säger Leif Busk, vetenskaplig expert
på Livsmedelsverket.
Skälen till EFSA:s och Livsmedelsverkets slutsats är flera.
Bland annat anses den larmande Southamptonstudien vara
splittrad, otydlig och inkonsekvent. Enligt EFSA finns heller
ingenting som bevisar att den påstådda hyperaktiviteten beror på
enskilda azofärger, eftersom barnen i undersökningen fick en
cocktail av flera ämnen samtidigt.
Den expertpanel som på EU-nivå utvärderar tillsatser i maten
domineras av personer med starka band till livsmedelsindustrin.
Det framgår av de intressedeklarationer som ledamöterna i den så
kallade AFC-panelen själva lämnat.
Panelen sorterar under EU:s livsmedelsmyndighet EFSA och har
i flera decennier försett EU-kommissionen med beslutsunderlag
för godkännande av tillsatser i maten. På den långa lista med
omtvistade ämnen som bedömts och fått klartecken finns
azofärgämnen, smakförstärkare som natriumglutamat, sötningsmedel
som aspartam och plastkemikalien bisphenol.
De handlingar Svenska Dagbladet studerat visar att tio av 21
ledamöter i panelen själva uppger att de har ekonomiska band
till livsmedelsindustrin. Fem av redovisar kontakter med
International life science institute. ILSI är ett globalt
nätverk med huvudkontor i Washington som finansieras av flera
hundra av världens största livsmedels-, läkemedels- och
kemiföretag.
ILSI byggdes upp på 1980-talet och som under sina första år
profilerade sig som stödtrupp för tobaksindustrin. Med åren har
ett intimt samarbete utvecklats med reglerande myndigheter i
hela världen.
Storföretagens inflytande märks särskilt hos AFC-panelens
mest inflytelserika ledamöter. Panelens ordförande Susan Barlow
rapporterar exempelvis uppdrag åt ILSI och aromindustrin medan
vice ordföranden John Christian Larsen är medlem i ILSI Europe.
Den andre av de två viceordförandena, Karl-Heinz Engel, är
konsult åt bland annat Ajinomoto som tillverkar sötningsmedlet
aspartam, genteknikföretaget Monsanto samt Kraft som är ett
dotterbolag till tobaksjätten Phillip Morris. Tre medlemmar i
panelen rapporterar att deras forskning är finansierad av
företaget Nestlé.
Trots avslöjanden som detta, finns det EU-anhängare på den
politiska vänsterkanten som ser EU som motkraft mot kapitalet,
som en demokratisk kraft mot de multinationella företagen. Men
det är en skev verklighetsuppfattning. EU:s uppdrag, fastställt
i fördragstext och tolkat av EU-domstolen, är att undanröja
alla hinder för den fria rörligheten. Till exempel nationella
regler till skydd för konsumenterna.
GÖSTA TORSTENSSON
Kritiska
EU-fakta Nr 108 Maj 2008
|