Cecilia Malmström ställer inte de betydelsefulla frågorna

”78 procent av svenskarna vill att Sverige arbetar aktivt för att utveckla samarbetet inom EU.”  Det påstår EU-minister Cecilia Malmström utifrån en opinionsundersökning som regeringen låtit göra.

Uppenbarligen har regeringen beställt frågor om svenskarna tycker att det är viktigt att EU-länderna gemensamt ska lösa frågor om miljö, brottslighet, sex-handel, flyktingmottagande och reformerad jordbrukspolitik.  Vem tycker inte det?

Ställde regeringen frågor som är aktuella i det nya Lissabonfördraget? Till exempel:

Vill svenskarna att ännu mer makt ska överföras från riksdagen till EU? Idag är över 80 procent av de beslut som riksdagen tar redan avgjorda i Bryssel. De nationella parlamenten i unionen blir mer och mer enbart transportkompanier för EU-beslut.

Vill svenskarna att EU-rätt ska gälla före svensk grundlag? I fördraget slår man fast EU-rättens företräde. Inför svenskt medlemskap i EU föreslogs detta i en utredning – det kom att kallas ”plattläggningsparagrafen”. Den avslogs unisont. Nu införs den bakvägen genom Lissabonfördraget.

Ställde regeringen frågan om svenska kollektivavtal ska gälla? Det finns inga garantier i Lissabonfördraget.

Ställde regeringen frågan om ett gemensamt försvar? I Maastrichtfördraget, som vi folkomröstade om 1994, stod att den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken skulle kunna leda till en gemensam försvarspolitik. Det blev verklighet 1999. Nu skriver man att unionens gemensamma försvarspolitik kommer ”att leda till ett gemensamt försvar”.

Vill svenskarna att vi ska överge militär alliansfrihet? I det nya fördraget finns en solidaritetsklausul som säger att om ett land utsätts för ett väpnat angrepp så är de övriga medlemsländerna ”skyldiga att ge den stöd och bistånd med alla till buds stående medel”. Detta är likvärdigt med Natos artikel 5 om ömsesidigt försvar. Det står heller ingenting om att det bara gäller konventionella vapen alltså kan kärnvapen ingå.

Vill svenskarna att vi ska delta i militära aktioner som inte bygger på FN-mandat? I fördraget står att EU:s militära insatser ska ske enligt FN:s principer. Det betyder att insatser kan ske utan mandat från FN.

EU presenterade ett förslag till konstitution som förkastades av Frankrike och Nederländerna efter folkomröstningar. Därmed skulle förslaget vara dött. Nu kommer man med ett så gott som identiskt förslag. När Cecilia Malmström presenterade detta före jul i Göteborg sa hon att man tagit bort lite ”lullull”. Vilket hån mot franska och holländska folken! 

En brittisk tankesmedja, Open Europe, har jämfört den föreslagna EU-konstitutionen med Lissabonfördraget och funnit att endast 10 av 250 förslag skiljer dem båda åt. Med andra ord förslagen är identiska till 96 procent!

De texter som tagits bort är till exempel ”utrikesminister” som ersatts med hög representant men med samma innehåll. President blir ordförande, flagga och hymn tas bort i fördraget men inte i verkligheten.

Hur kan EU-ministern tro att medborgarna vill gå och rösta i EU-parlamentsval när den politiska toppen beter sig på detta bedrägliga sätt? Risken är att det även smittar av sig på de nation-ella valen.

Cecilia Malmström påstår att ”Lissabonfördraget är ett paket med tydliga regler för hur EU ska fungera i framtiden”. I praktiken är det ett oläsligt förslag (det säger till och med EU-upplysningen) med hänvisningar till olika fördrag och protokoll.

De frågor som regeringen inte ställer är av stor betydelse för Sveriges självständighet som land. Därför behövs en folkomröstning om Lissabonfördraget!

INGELA MÅRTENSSON

Kritiska EU-fakta Nr 108 Maj 2008

Tillbaka eller Startsidan