Volvoarbetare kräver undantag i EU-fördraget

Kräv ett undantag, som säger att den som arbetar i Sverige ska följa svenska avtal, i det nya EU-fördraget. Det skriver Volvoarbetarna i Umeå i ett uttalande som riktar sig till hela fackföreningsrörelsen.

Sverige bör göra som även andra länder gjort, kräva ett permanent undantag från en del av EU:s regler, tycker arbetarna på Volvo Lastvagnar.

Uttalandet är en reaktion på Vaxholmsdomen som kom i december. Domen slog fast att Byggnads blockad mot det lettiska företag Lavals skolbygge i Vaxholm stred mot EU-rätten. Blockadens syfte var att tvinga fram ett svenskt kollektivavtal för Lavals lettiska arbetare.

Volvoarbetarna ser dom-en som ett tydligt slag mot kollektivavtalen och den svenska modellen: ”Konsekvenserna kan bli stora och ingen kan ge garantier för att Sverige genom ändrad lagstiftning kan stoppa dessa konsekvenser.”

De vill att fackföreningsrörelsen mobiliserar medlemmarna i möten, namninsamlingar, med mera ”där svensk fackföreningsrörelse tydligt tar kamp för den svenska kollektivavtalsmodellen.”.

JAN-ERIK GUSTAFSSON

 

Vaxholmsdomen och fackföreningarnas svar:

Alla är eniga om att EU-domstolens dom i det berömda Lavalmålet är ett slag mot kollektivavtalen och den svenska modellen. Konsekvenserna kan bli stora och ingen kan ge garantier för att Sverige genom ändrad lagstiftning kan stoppa dessa konsekvenser.

LO:s och den svenska fackföreningsrörelsens positiva EU-syn inför folkomröstningen grundande sig på den rakt motsatta ståndpunkten, nämligen att kollektivavtalsmodellen skulle var fredad vid ett svenskt medlemskap. Med dessa argument lugnades en orolig opinion inom de fackliga leden. Utan dessa ”garantier” skulle LO inte ha kunnat förespråka en Ja-linje 1994 och EU-omröstningen skulle sannolikt ha slutat med ett Nej.

Nu har vi facit. Domen från EU:s domstol har tydligt visat att det hade behövts ett permanent undantag från delar av EU:s fördrag och lagstiftning, på samma sätt som andra länder krävt och också fått igenom sådana.

Nu finns en ny möjlighet. EU:s nya konstitution, det så kallade Lissabonfördraget, är inne i en beslutsfas. Alla länder måste ställa sig bakom fördraget för att det kan bli giltigt. Sverige har i den meningen vetorätt och skulle kunna kräva ett undantag som garanterar och skyddar kollektivavtalen och konflikträtten. Nu har vi från svensk fackföreningsrörelse en unik möjlighet att agera.

IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar AB, Umeå riktar följande uppmaning till IF Metalls förbundsstyrelse, men också till LO:s och de övriga LO-förbundens ledningar. Vi uppmanar andra lokala fackföreningar att göra samma sak.

  • Låt de fackliga värdena och principerna vägleda fackföreningsrörelsens ställningstagande. Lavaldomen får inte bli en fråga om juridiska spetsfundigheter, eller lotsas in i långbänk med eventuella anpassningar och lagändringar från svensk sida.
     

  • Var tydlig. Kräv att Sverige, som en förutsättning för att godkänna EU:s nya konstitution, ska få ett permanent och juridiskt bindande undantag som slår fast att den som arbetar i Sverige ska följa svenska avtal. Om inget sådant undantag tillåts ska fackföreningsrörelsen agera mot ett svenskt undertecknande.
     

  • Lavaldomen får större konsekvenser för våra miljoner medlemmar än för riksdagens ledamöter. Mobilisera medlemmarna i möten, namninsamlingar, etc. där svensk fackföreningsrörelse tydligt tar kamp för den svenska kollektivavtalsmodellen. Den yttersta konsekvensen i en sådan mobilisering är att kräva folkomröstning av EU:s nya konstitution så att landets löntagare ges möjlighet att påverka den kanske viktigaste fackligt politiska frågan på mycket länge.
     

  • Vi lovar att vi helhjärtat ska delta i en sådan mobilisering till försvar för kollektivavtalen. Säg bara till!

IF Metallklubben
Volvo Lastvagnar AB, Umeå
Antaget på årsmötet 26 februari 2008

Kritiska EU-fakta Nr 108 Maj 2008

Tillbaka eller Startsidan