LO:s ordförande svänger om Lissabonfördraget

På LO-kongressen som genomfördes under månadsskiftet maj/juni stred LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin med en åsnas envishet mot krav från Byggnads och Transport om att LO ska kräva garantier för de svenska kollektivavtalen som villkor för att riksdagen ska godkänna Lissabonfördraget. Bakgrunden till kravet var den famösa Vaxholmsdomen.

I debatten före och under kongressen hävdade LO-styrelsen att Lissabonfördraget innehåller ett sådant skydd för de svenska kollektivavtalen och den svenska konflikträtten.

Ett par veckor före kongressen skrev Erland Olausson, LO:s dåvarande förste vice ordförande och Wanja Lundby-Wedins främsta vapendragare i Vaxholmsfallet, så här i LO-tidningen: "I dagens EU-fördrag finns inte något skydd för strejkrätten. I det förslag till nytt fördrag – det som kallas Lissabonfördraget – finns ett sådant skydd. Hade vi haft detta fördrag på plats hade sannolikt utgången i målet [dvs. Vaxholmsmålet, min anm.] blivit en annan. Därför är det viktigt att Lissabonfördraget antas så fort som möjligt."

Trots att EU-kritiska kongressombud, anförda av Byggettans ordförande Johan Lindholm, stred sakligt och tappert mot denna falska varudeklaration av EU:s nya grundlag, köpte den stora majoriteten av underdåniga kongressombud från Metall och Kommunal grisen i säcken. LO-styrelsen fick i stort sett som den ville. Kongressen ställde inga villkor för Sveriges undertecknande av Lissabonfördraget.

Men efter Irlands nej till Lissabonfördraget har Wanja Lundby-Wedin skiftat åsikt. Nu anser hon att svenska riksdagens behandling av det nya EU-fördraget ska skjutas upp till nästa år. Irländarna har sagt nej i en folkomröstning då går det inte att låtsas som ingenting, anser hon.

– I en folkomröstning har irländarna sagt nej. Om ett land säger nej blir det inget fördrag. Så ser de grundläggande reglerna ut, säger Wanja Lundby-Wedin.

Hon anser att debatten om att processen inte påverkas och att länderna ska gå på som om ingenting hänt är märklig.

– Irländarna har inte sett ett medborgarnas Europa med en social dimension utan en maktutövning uppifrån, säger hon.

Om EU öppnar upp för undantag i fördraget för Irland så öppnar man också upp för Sverige. Det sociala protokoll som Europafacket vill ha för att säkra de fackliga rättigheterna kan bli aktuellt nu, anser hon.

– Ett sådant socialt protokoll ska skrivas under av regeringscheferna och ska vara bindande, säger Wanja Lundby-Wedin, som också är ordförande för Europafacket (ETUC).

Byggettans ordförande Johan Lindholm säger att han är omtumlad av resultatet i den irländska folkomröstningen.

– Löftet från regeringen 1994 då Sverige folkomröstade om EU-medlemskapet var att den svenska kollektivavtalsmodellen inte skulle hotas. Efter Lavaldomen visade det sig att dessa löften var av intet värde. Och tydligen finns det inte bara en oro i Sverige, utan i hela Europa, säger Johan Lindholm.

Han menar att det nu är dags att ta tillfället i akt och dra i handbromsen. Riksdagen ska enligt regeringens planer godkänna det nya fördraget i höst. Men Byggnads vill ha försäkringar om att den svenska arbetsmarknadsmodellen skyddas innan det kan ske. Bakom kravet finns förutom Byggnads samtliga LO-förbunds avdelningar i Stockholms län.

Nu har även Wanja Lundby-Wedin ställt sig bakom kravet. LO-ordförandens åsiktsskifte är lika plötsligt som välkommet. Nu kan vi bara hoppas att LO-styrelsen utövar inflytande på den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

De har nämligen avgörandet i sin hand eftersom riksdagen måste godkänna Lissabonfördraget med trefjärdedelsmajoritet. Om minst 47 socialdemokrater, tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet, röstar nej faller regeringen Reinfeldts förslag att Sverige ska ratificera Lissabonfördraget.

GÖSTA TORSTENSSON

 

Kritiska EU-fakta Nr 109 Juli 2008

Tillbaka eller Startsidan