Socialdemokraterna bör vägra ratificera Lissabonfördraget

– Det kan tyckas trist att kräva både hängslen och livrem innan man är beredd att säga okej till en reform som så många ledande politiker och byråkrater är angelägna om att få på plats. Men är det någonting vi borde ha lärt oss av drygt tolv års svenskt EU-medlemskap, så är det att de formella detaljerna är superviktiga. Det konstaterar Lotta Fogde, före detta socialdemokratisk statssekreterare i näringsdepartementet, i en debattartikel i LO-tidningen.

– När Sverige gick med i EU fick vi diverse politiska utfästelser i protokoll och uttalanden. Med tiden har det visat sig att dessa inte var några garantier för traditionellt svenska lösningar, menar Lotta Fogde.

Hon menar att vi före det svenska medlemskapet i EU inte kunde vi drömma om att EU-domstolen skulle lägga sig i hur mycket sprit svenskar får föra in från utlandet, eller att den skulle underkänna den svenska arbetsmarknadsmodellen.

– Fler överraskningar lär komma i framtiden, oavsett vilket fördrag som gäller, konstaterar Lotta Fogde. Men just nu finns en möjlighet att åtminstone minimera tolkningsutrymmet för domstolen på det arbetsrättsliga området. Att det slås fast att villkoren på svensk arbetsmarknad ska bestämmas i Sverige är inte för mycket begärt.

Hon framhåller att alla efter nejet i den irländska folkomröstningen om Lissabonfördraget i juni är inställda på att det måste göras tillägg till fördraget. Man talar om nationella tillägg för att blidka irländarna.

– I det nya läget skulle även Sverige kunna kräva tillägg, med anledning av EU-domstolens utslag i Vaxholmsfallet, anser Lotta Fogde. Vaxholmsdomen kom efter att fördraget slutförhandlats, så det finns legitima skäl att komma dragandes med de frågor domen väckt trots att det är sent i processen.

– Europafacket har krävt att ett socialt protokoll fogas till fördraget. Ett tydligt protokoll som gäller hela EU vore den bästa lösningen. Men om inte det får stöd borde regeringen yrka på ett svenskt tillägg till fördraget.

Lotta Fogde konstaterar att regeringen Reinfeldt inte verkar särskilt intresserad av att stärka den svenska arbetsmarknadsmodellen, så därifrån är inga initiativ att vänta. Men för att fördraget ska godkännas i Sveriges riksdag krävs tre fjärdedelars majoritet.

Det betyder att socialdemokraterna fäller avgörandet. Genom att vägra ratificera kan socialdemokraterna sätta press på Reinfeldt att ta upp frågan om ett socialt protokoll med övriga regeringschefer i EU och kräva tydliga skrivningar som befäster fackets rätt att hävda värdlandets kollektivavtal.

– Socialdemokratin måste ta bollen från Europafacket. Ytterst handlar det om att gripa möjligheten att se till att reglerna på EU:s gemensamma marknad utformas på mänskliga villkor. Fri rörlighet, javisst – men inte till priset av social dumpning.

JAN-ERIK GUSTAFSSON

Kritiska EU-fakta nr 110  September 2008

 

Tillbaka eller Startsidan