Trotsa Vaxholmsdomen – Sverige ut ur EU!

EU-domstolens avgörande i Vaxholmsmålet blev ett svidande nederlag för fackföreningsrörelsen, inte minst för de fackpampar och socialdemokratiska partibyråkrater som 1994 engagerade sig för att Sverige skulle anslutas till nyliberala EU-projektet.

Vaxholmsdomen är ett direkt angrepp på löntagarnas rättigheter och den svenska kollektivavtalsmodellen. Domen öppnar för social dumping och utnyttjande av underbetald arbetskraft från andra EU-länder i Sverige. I förlängningen hotar detta även de svenska löntagarnas rättigheter. Inte utan anledning anser Svenskt Näringsliv att Vaxholmsdomen är ”mycket tillfredställande”.

I folkomröstningen 1994 påstod EU-förespråkarna att vi fått garantier för att ett EU-medlemskap inte skulle äventyra den svenska modellen på arbetsmarknaden. Men den ensidiga svenska deklaration, som såväl LO som SAF (idag Svenskt Näringsliv) viftade med innan folkomröstningen, var enbart ett värdelöst papper. Det bekräftas med förödande tydlighet av EU-domen i Vaxholmfallet.

Vaxholmsdomen borde vara en tankeställare för alla dem, som i likhet med Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin, inbillar sig att Lissabonfördraget med EU:s rättighetsstadga kommer att säkra den svenska modellen på arbetsmarknadsområdet. I Vaxholmsdomen konstaterar EU-domstolen att fackliga stridsåtgärder är en grundläggande rättighet inom EU, men att de svenska fackens blockad var ett hinder för friheten att erbjuda tjänster på EU:s inre marknad. EU:s domstol tar således redan hänsyn till EU:s rättighetsstadga när den dömer, men det ruckar inte på den fria marknadens hegemoni i EU.

Såväl Vaxholmsdomen som Lissabonfördraget är en verifikation på att EU är och förblir ett marknadsliberalt projekt där det främsta ekonomiska syftet är att skapa en stor ekonomisk marknad fri från statliga ingrepp, politiska regleringar och fackliga avtal.

Konsekvensen av Vaxholmsfallet borde därför vara att fackföreningsrörelsen och socialdemokratin omprövar sitt stöd till Lissabonfördraget. Eller i vart fall begär en omförhandling där Sverige i fördraget garanteras ett juridiskt bindande undantag som garanterar att utländska löntagare som arbetar i Sverige får samma skydd av kollektivavtal som sina svenska arbetskamrater. Det vill säga en sådan garanti som EU-anhängarna, inte minst de med socialdemokratisk partibok och/eller fackliga uppdrag som levebröd, påstod fanns i det svenska medlemskapsavtal som den dåvarande högerledaren Carl Bildt och hans vapendragare Ulf Dinkelspiel förhandlat fram.

Under alla omständigheter måste alla som vill värna den svenska arbetsmarknadsmodellen och vårt nationella självbestämmande kräva och verka för att regering och riksdag trotsar EU och öppet bryter mot Vaxholmsdomen genom att vägra ändra svensk lagstiftning efter de krav som ställs av den allsmäktiga och reaktionära EU-domstolen i Luxemburg.

Vi EU-motståndare är för varje krav som konfronterar EU, men det är vår uppfattning att den svenska modellen på arbetsmarknaden och i välfärdspolitiken bara kan räddas genom att Sverige lämnar EU. Vaxholmsdomen befäster denna övertygelse.

I det avseendet är vi helt överens med LO:s dåvarande vice ordförande Erland Olausson när han för ett par år sedan i LO-tidningen varslade om vad som skulle bli konsekvensen om EU-domstolens avgörande i Vaxholmsfallet skulle bli som det blev: ”Då har de grundläggande förutsättningarna för vårt medlemskap i EU raderats. Då är det min övertygelse att vi inte kan vara med i den klubben.”

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

 

Tillbaka eller Startsidan