Kritiska EU-fakta Nr 66 September  2000
Ledare

Nej till utvidgningen


Eivor Nilsson
är ordförande för
Folkrörelsen Nej till EU

Hur ska en svensk EU-motståndare ställa sig till den planerade utvidgningen av den europeiska unionen i Östeuropa och i Medelhavsområdet?

Folkrörelsen Nej till EU är inte bara motståndare till svenskt medlemskap i EU, vi bekämpar även uppbygget av en (väst)europeisk supermakt som på sikt kan bli en fara för freden.


Europas folk har (hade?) efter Berlinmurens fall en historisk möjlighet att skapa ett enat och öppet Europa utan murar. Efter många seklers oändliga mängder av europeiska visioner och enhetsprojekt, öppnades möjligheterna för ett alleuropeiskt samarbete av nytt slag.

EU:s expansionsplaner och planer på att bygga upp en ekonomisk, politisk och militär supermakt med nya murar mot omvärlden är det främsta hindret mot en sådan utveckling.

Även om EU genom utvidgning blir betydligt större inom de närmaste åren, kommer EU inte att omfatta hela det geografiska Europa. Makt- förhållandena inom unionen skulle rubbas till nackdel för Berlin, Paris och Bryssel.

En expansion av EU österut riskerar därför att skapa nya barriärer och att orsaka politiska spänningar. Ett EU som utvidgas så att det får sin östgräns vit Vitrysslands och Ukrainas västgräns kan leda till en gigantisk supermaktskollission i framtiden. 

Utöver detta finns en rad andra skäl till att vara skeptisk till utvidgningen: Till exempel de institutionella konsekvenserna. Mellan medlemsländernas regeringar pågår en författningskonferens som sägs syfta till att förbereda EU för anslutning av kandidatländerna.

Inflytandet för småstaterna krymper. Färre unionsparlamentariker, reducerat inflytande i det beslutande ministerrådet, fler överstatliga majoritetsbeslut osv - vilket i praktiken leder till att svenska folket får än mindre inflytande över de lagar och regler som gäller i Sverige. I ett utvidgat EU blir det de stora länderna som styr och ställer.

Utvidgningen kan också bli gisslan hos dem som vill göra EU till en stat.. Federalisterna och imperiebyggarna ser utvidgningen som en möjlighet att påskynda utvecklingen av ett Europas förenta Stater - en ekonomisk, politisk och militär supermakt i stånd att ta upp kampen om det globala herraväldet med USA och andra potentiella supermakter.

För att möta "östutvidgningen historiska utmaning" måste "den sista stenen i det europeiska integrationsbygget, den politiska integrationen, läggas på plats", hävdar Tysklands utrikesminister Joschka Fischer.

Vi menar att Sverige har skäl att undvika att dras in i en sådan utveckling. Därför motsätter vi oss att den europeiska unionen expanderar - såväl politiskt som geografiskt - och verkar för att EU avvecklas till förmån för återupprättandet av demokratiska och självständiga stater samt mellan-
statligt och alleuropeiskt samarbete i organisationer som till exempel OSSE och EFTA. bara så kan ett nytt, öppet och fredligt Europa byggas, som efterträder gränsmurarnas och skyttegravarnas tidevarv.

Tillbaka eller Startsidan