Anti-facklig lagstiftning i Sverige

- Vi kan inte tillgodose ert yrkande. Vi har kollat med stadens jurister och det är inte tillåtet att kräva att entreprenörer ska ha kollektivavtal eller ta över personalens meddelarfrihet. 

Detta är svaret fackligt förtroendevalda i Stockholms Stad nu får när de kräver garantier för personalens anställnings- och arbetsvillkor vid konkurrensutsättningar.

Reglerna kring konkurrensutsättningarna finns i Lagen om Offentlig Upphandling som baseras på EU-direktiv. Denna skyddar ”konkurrensneutraliteten” och därför är det inte tillåtet att kräva kollektivavtal, bara att önska sig sådana och uttala att det kan vara ett kvalitetskriterium.

En anbudstävling får heller inte avgöras utifrån kriterier som skyddar personalen utan enbart på affärsmässighet och, i undantagsfall, på kvalitetskriterier.

Att kvalitetskriterier inte innebär något verkligt skydd visar avtalet med CityPendeln i Stockholm som var en kvalitetsupphandling.

Fallet med CityPendeln visar också hur ”konkurrensneutraliteten” samverkar med den svaga strejkrätten i Sverige när avtalade rättigheter som semesterdagar, arbetstider, pensionsvillkor slås sönder. Förhandlingarna om villkoren för personalens övergång till nya arbetsgivare sker under fredsplikt och de anställda kan därför inte sätta kraft bakom sina krav. Den enda utvägen för att motverka avtalsdumping är hot om att inte gå över till de nya arbetsgivarna.

Men arbetstagare som inte har trygghetsavtal riskerar då arbetslöshet. En arbetslös måste enligt reglerna stå till arbetsmarknadens förfogande, annars blir det ingen A-kassa. Detta innebär att personalen kan tvingas acceptera försämrade villkor hos en ny arbetsgivare, annars blir det varken lön eller A-kassa.

Lagen om Offentlig Upphandling, strejkreglerna och A-kassereglerna samverkar alltså på ett mycket raffinerat sätt för att bakbinda offentliganställda och fackligt förtroendevalda  inför "globaliseringens" krav på nya marknader och konkurrens.

Annika Gyllfors, 
SKTF-ordförande, Rinkeby, 
Kritiska EU-fakta nr 67, 2000

 

Tillbaka eller Startsidan