Avreglering och
girighet
orsakade galna kosjukan
Det var en tid när kossorna
betade gräs och åt hö, och folk hade förtroende för
livsmedelsindustrin. Men för ca 20 år sedan ansågs att
handeln med nötkött inte var tillräckligt produktiv och
vinstgivande. Således bestämde kötthandlarna och marknaderna
att korna skulle födas upp på kadavermjöl. Med vetskap om de
eventuella risker för människors hälsa detta skulle
innebära. Men risken vägde lätt när företagen ansåg att
deras vinster var för låga.
Köttindustrin och marknaden tog
först vara på chansen att höja sina vinster i England. Den
kom när Margaret Thatcher blev premiärminister i början av
1980-talet. Det räcker att påminna sig om hennes rykte för
att vilja införa den mest tygellösa kapitalism för att hon
och hennes regering skulle satsa all sin kraft på att avreglera
köttindustrins olika stadier för produktion av nötkött. Den
sanitära förebyggande kontrollen avskaffades, servicen
gentemot allmänhet skruvades ned, veterinärmyndigheten
rationaliserades eller privatiserades. Vid tillverkning av kadavermjöl
användes infekterade och förruttnade djurkroppar, men dessa
brändes inte vid tillräckligt höga temperaturer.
Snart efter avregleringen
började det konkurrenskraftiga brittiska nötköttet att
översvämma den europeiska marknaden. Exporten till Frankrike
fördubblades, ökade fem gånger till Danmark och 30 gånger
till Portugal.
När allt mer oroande uppgifter
om infekterat kött började komma ut, så fortsatte ändock
EU-kommissionen att år efter år att föreskriva varornas och
köttets fria rörlighet på marknaden.. I ett meddelande 10
oktober 1990 uppmanade till och med kommissionen
veterinärmyndigheterna att inte offentliggöra
forskningsresultat om galna kosjukan( BSE). De europeiska
regeringarna har suttit med armarna i kors genom åren utan att
vidta nödvändiga åtgärder. Och då man alltför sent blev
tvingad att kräva stopp för export av engelskt nötkött, så
krävde kommissionen genast att man skulle upphäva det. Detta
är orsaken till spridningen av den galna kosjukan i sitt
nötskal.
Då inkubationstiden är mycket lång så har
effekterna av galna kosjukan tjugo år efter den thatcheristiska
avregleringen ännu inte framträtt i hela sin vidd. När en
engelsk forskare 1990 fann en BSE- liknande sjukdom hos en katt
omvärderades riskbedömningen för människor. Men samma år
lät en engelsk jordbruksminister för att förringa de nya
forskarrönen sin 4-åriga dotter äta en hamburgare inför
pressens kameror, vilket applåderades av köttindustrin.
Nu vet vi att det handlar om en
katastrof. Det räcker med ett par gram infekterat kadavermjöl
i fodret för att en ko skall bli galen. Redan har över 80
personer dött i Storbritannien i vad som forskare betecknar den
mänskliga varianten av galna kosjukan, Creutzfeldt-Jakob
sjukdom (CJS). Forskarna vet nu med stor säkerhet att den galna
kosjukan överförs till människan genom sjukdomsalstrande
äggviteämnen, (s k prioner) som finns i nötkött, och dessa
har utvecklats när korna har ätit infekterat kadavermjöl.
Under hösten har alltmer
alarmerande information kommit fram. En engelsk forskargrupp med
gediget rykte över hela världen har uppskattat att offren för
CJS kan bli så många som 136 000 under de närmaste 10 - 15
åren. I Frankrike har flera tusen kilo infekterat kött sålts
via de stora livsmedelskedjorna. Även ett stort antal andra
EU-länder ligger i farozonen efter att ha importerat stora
mängder infekterat kött. Det finns inga serösa garantier för
att myndigheterna har kunnat reducera riskerna för spridningen
i framtiden.
Officiellt har det under 90-talet
varit förbjudet att ge idisslande kor kadavermjöl som
födotillskott i t ex Frankrike. Men de franska
myndigheterna medger nu att man ändå tillåtit kadavermjöl,
om inblandningen av infekterat material varit mindre än 0,3
procent, och hänvisar till ett tröskelvärde på 0,5 procent
som föreskrivits av EU-kommissionen.
Släpphänt kontroll har medgivit
smuggling inte bara av kadavermjöl, men också av djur och
kött från England till kontinenten. Resultat från
undersökningar i Frankrike som kommit fram i pressen visar att
en till två kor av 1.000 är infekterade. Det betyder att det
enbart i Frankrike finns ca 1.200 galna kor som är avsedda för
mänsklig konsumtion.
För EU-kommissionen och
inblandade nationella myndigheter har kadavermjölets och
nötköttets fria rörlighet varit viktigare än folkhälsan.
Först med den senaste skandalen i Frankrike har EU-kommissionen
i november uppmanat alla medlemsländer inklusive Sverige att
testa alla nötkreatur över en viss ålder om de bär på BSE.
Alltfler svenskar väljer i
protest mot EU:s industriella mathushållning bort att äta
nötkött, och avstår från att äta kött när de turistar
i Europa. I England har Blairregeringen tvingats inrätta
en fond för vård och skadestånd till de drabbade och deras
familjer. I Paris och andra franska städer serverar
skolbespisningar inte längre nötkött och allmänhetens
köttkonsumtion har kraftigt minskat. Det senare leder i sin tur
till uppsägningar och avskedanden inom köttindustrin. Med
höstens utveckling har EU:s perversa jordbrukspolitik kommit i
rampljuset.
Jan-Erik Gustavsson
Kritiska EU-fakta, nr 67, december 2000
|