Säg nej till centralism och superstat

Vid toppmötet i Nice den 7-11 december enades EU-ländernas stats- och regeringschefer samt utrikesministrar efter en maratonförhandling om hur maktfördelningen ska se ut och hur besluten ska fattas i en union med upp till 27 länder.

Det nya så kallade Nicefördraget innehåller bl.a. en ny röstviktning i ministerrådet, en ny fördelning av platserna i EU-parlamentet och en ny organisation för kommissionen. Nicefördraget innebär ytterligare en sten i bygget av en EU-stat, där de enskilda länderna förlorar i suveränitet, samtidigt som de stora länderna ökar sitt inflytande på bekostnad av de små länderna.

Utvecklingen av EU går i fel riktning. Redan idag brottas unionen med ett växande demokratiskt underskott som alla känner till och bekymrarsig över, men som ändå inte riktigt tas på allvar. Valdeltagandet i EU-parlaments- valen är katastrofalt lågt och det danska resultatet iEMU-folkomröstningen beskrevs av tunga EU-företrädare snar- are som en plump i protokollet än som en folklig opinionsyttring, värd att ta på allvar.

Trots en uttalad skepsis fortskrider EMU-processen ändå obehindrat. EU:s utrikes- och försvarspolitik tar form, långt över huvudena på medlemsstaternas invånare. Nicemötet blev ytterligare ett steg på vägen mot en fransk-tysk-dominerad federation.

Federalisterna, bland annat folkpartiet, hävdar att överstatligheten behövs för att EU skall bli effektivare, för att de ”stora frågorna måste lösas gem- ensamt”. Visst finns det många gränsöverskridande problem som kräver lösningar på internationell nivå. Det finns också många tänkbara former för detta, exempelvis internationella avtal. Men behovet av effektivitet kan aldrig legitimera bristande demokrati. 

För att en beslutsarena skall bli demokratisk, så behövs en motsvarande arena för debatt och informationsutbyte via gemensamma medier, ett gemensamt språk och en gemensam kulturell identitet. Allt detta saknar inom EU – idag och under överskådlig tid. Ett Europas Förenta Stater är därför redan från början ett dödfött projekt

Utveckling mot en europeisk superstat är förödande för demokratin, inte för att en nationalstat per definition är mer demokratisk än en federation, utan för att folken inom EU har avsevärt större möjligheter att påverka politiken nationellt än inom unionen. Den svenska socialdemokratin vill gärna tro att detta går att förändra genom ”att vara med och påverka”. Detta är inte bara naivt, det strider också mot sunt förnuft.

Ja, skulle den representativa demokratins principer följas så skulle Sveriges röstantal i ministerrådet minska drastiskt och till exempel Tysklands öka lika drastiskt. Men var och en ser kanske då att den europeiska unionen i praktiken är en omöjlig konstruktion. De små ländernas inflytande, liksom deras inhemska demokratiska styrelseskick, skulle helt enkelt gå förlorad.


Ledare Kritiska EU-fakta Nr 68 Februari 2001

Tillbaka eller Startsidan