EMU-SKOLAN 

Rationellt kronfall !

Den svenska kronan faller. Både mot Euron och Dollarn har den fallit cirka 10 procent sedan förra hösten. Och redan har röster höjts för att detta är ett skäl att snabbt gå med i EMU. ”Se bara hur Euron stärks”, säger man. ”Utan Euron är och förblir vi en skvalpvaluta, utelämnade åt spekulanternas godtycke”.

Men att kronan nu faller är fullkomligt rationellt, och helt i enlighet med vad som skall ske. Fram till förra hösten stärktes kronan mot Euron. Det var till stora delar ett resultat av att 


Sören Wibe,
ekonomiprofessor,
ordf i Socialdemokratiska
EU-kritiker och andre vice 
ordf i Folkrörelsen Nej till EU

det gick bra för IT- och Telecombranscherna, där Sverige står starkt. Dessa branschers framgångar ledde dels till att vi kunde exportera mycket, dels till att placerare sökte sig till den svenska börsen för att köpa till exempel Ericsson-aktier.

Och kronans uppgång hjälpte vår ekonomi, eftersom den gjorde våra importpriser lägre och därmed bromsade de tendenser till överhettning och inflation som fanns i landet.

Nu faller kronan. Men det är åter helt logiskt och riktigt, ty nu går det dåligt för de branscher där vi står starka, till exempel Telecom. Nu är det tyngre att exportera dessa produkter, och nu drar sig utländska placerare ur den svenska börsen. Och när efterfrågan på svenska kronor då minskar så faller värdet.

Men nu hjälper oss nedgången! Ty nu när det går dåligt för många svenska industrier så bidrar den lägre kronkursen till att förbilliga vår export och hjälpa till att hålla produktion och sysselsättning uppe.

I själva verket illustrerar utvecklingen det senaste året på ett utmärkt sätt värdet av att ha en flytande valuta och en rörlig växelkurs. Det finns inget ”bästa” värde på en växelkurs, det bästa är just att kunna justera värdet efter konjunkturerna. När tiderna är goda skall kursen stärkas – för att dämpa tendenserna till överhettning. Och när tiderna är sämre skall värdet gå ned för att hjälpa försäljningen.

Jag misstänker ofta (och speciellt då jag sitter med i någon debatt) att många av Ja-sidans tongivande personer aldrig har förstått det där med växelkurser. De har hakat upp sig på mantrat att en valuta skall vara ”stark”, men varför skall den vara det? Valutan skall varken vara ”stark” eller ”svag”. Valutakursen är inget mål i sig, det är ett medel för att hjälpa ekonomin. Att hävda att det är bra om en valuta är ”stark” är ungefär lika klokt som att säga att den bästa prisstrategin för ett företag är att sätta priset så högt som möjligt.

När Euron introducerades försäkrade tillskyndarna att världen fått en ny stark valuta. Men Euron föll och föll. Och trovärdigheten hos entusiasterna undergrävdes. Inte för att valutan föll, men för att de så enstämmigt försäkrat att den skulle stiga. Skillnaden mellan löften och verklighet avslöjade att Eurons skapare var vilse vad avser ekonomiska realiteter – de hade räknat fel och föll (om man nu skall vara vitsig) på eget grepp.

Säkerligen tror många på Ja-sidan nu att deras sak skall stärkas i takt med Eurons stegring mot kronan. Jag tror inte det. EMU är och förblir ett politiskt och ekonomiskt fuskbygge, oavsett om Euron går upp eller ner. Det är de underliggande svagheterna som är det viktiga, inte hur kursen rör sig. Och dessa svagheter finns kvar. 

SÖREN WIBE

Kritiska EU-fakta Nr 69 Maj 2001

Tillbaka eller Startsidan