Kritiska EU-fakta Nr 70 Juni 2001

Jättedemonstration mot EU och EMU

Demonstrationen i Göteborg den 15 juni drog 16.000 människor för kravet Sverige ut ur EU. Ett tydligt bevis på svenskarnas motstånd mot unionen.

Redan vid samlingen på Järntorget kändes feststämningen. Folk fortsatte att strömma till. Det tog aldrig slut Vi visste ju att opinionen är mot EU och vi hade drömt om att det verkligen skulle visa sig i Göteborg, men det här hade i alla fall jag inte föreställt mig. Glada människor. Beslutsamma människor. Människor i alla åldrar, med olika bakgrund, naturligtvis många göteborgare men också tillresta från hela landet och även från våra grannländer.

Kampglädje präglade manifestationen. Kampglädje har ingenting med stenkastning att göra, det är glädjen att gå ut och visa EU-förespråkarna att vi finns och visa alla andra EU-motståndare att vi är många som tycker illa om EU. Att om vi vill ha en förändring, så måste vi kämpa tillsammans.

Talen duggade tätt, vi fick höra engagerade representanter från många av deltagande organisationer. Sigbjørn Gelsvik, ordförande i norska Nei til EU steg fram som förste talare under samlingen inför demonstrationen, tog upp ”det irske Nej-et” och sammanfattade EU-ledarnas uppfattning om vad en folkomröstning är värd så här: 

– Du ska rösta rätt och om du röstar fel, får du rösta om igen. Och han tog upp att EU nu är på dagordningen i Norge igen. Trots att norrmännen har röstat nej så har inte den norska makteliten ändrat sig.

Därefter var det dags för småbrukaren Åke Karlson att äntra scenen. Han gladde sig över att vi visar vårt motstånd mot EU, för som han sa: 

– Det duger inte att sitta hemma och tjura för då är det andra som sätter dagordningen. 

Han kritiserade EU:s jordbrukspolitik med industrialiseringen av jordbruket som bland annat redan medfört ökad spridning av sjukdomar bland djur och människor, miljöförstöring och förgiftad mat.

Efter häftig rapp, från en ung tjej, med bitande kritik mot följderna av EU–politiken, var det köpenhamnaren Jörgen Petersens tur att hälsa demonstranterna. Han nöjde sig inte med det, utan hälsade oss också välkomna till Köpenhamn i december 2002 när det planeras demonstrationer mot EU, med anledning av att Danmark då kommer att vara ordförandeland. 

– Vi måste stärka den internationella solidariteten, sa Jörgen Petersen.

Medan Spartacus-kören med Mats och Spingo sjöng och fick sjunga Power to the People i repris, så tog vi två steg bakåt (så där ungefär) för att sedan i hyfsat snygga led kunna ta många steg framåt i vår manifestation från Järntorget till Götaplatsen.

Att vara del av ett demonstrationståg, som var så långt att man varken såg någon början eller något slut, även om man gick i första avdelningen, det är en härlig känsla. Och som vi promenerade genom staden var det i stort sett idel glada miner på åskådarna längs med promenadstråket. Åtskilliga var också de som slöt upp i leden under vägen.

 För de som kom först till slutstationen Götaplatsen, måste det ha varit en fantastisk syn att stå uppe på trappan framför Konstmuseet och se hur demonstrationståget böljade fram längs Avenyn. Hur det liksom aldrig tog slut. Folk fortsatte att välla in på Götaplatsen långt efter det att talen hade börjat. Totalt uppemot 20 000!

Här bjöds det på tal för alla smakriktningar. Omedelbart efter att irländaren Antony Coughlan hade talat antogs den första resolutionen, som passande krävde respekt för den irländska folkomröstningen. 

Sören Wibe, vice ordförande i Folkrörelsen Nej till EU och ordförande i Socialdemokratiska EU-kritiker, citerade Berthold Brecht: ”Stora män skriver pakter. Lille man, skriv ditt testamente.” Han visade att EU är en elitstyrd stormakt och storföretagens favoritprojekt och sade: 

– Vårt nej till EU är ett ja till världen, till solidaritet och rättvisa.

Sedan följde vänsterpartiets Gudrun Schyman.

– Framtidsdebatten finns här idag och det är vi som bär fram den, påpekade hon och gladdes åt att så många hade vågat trotsa våldet.

 Per Gahrton, EU-parlamentariker för miljöpartiet, uppehöll sig också mycket vid de våldsamheter som inträffat i Göteborg både tidigare under fredagen och under dagen före. Han såg det som att demonstranter och poliser är kuggar i ett större spel, där det är andra som drar i trådarna. Man kan inte bara skylla på de som utför hantverket, sa han, de verkligt skyldiga sitter högre upp.

 – Vi vill inte ha nån union i uniform, vi vill inte ha nån union alls! Så sa Hans Lindkvist från Center-nej i sitt tal; och med tanke på diskussionerna om enskilda staters inflytande inom EU uttryckte han sig så här: 

– Medinflytande är inte det samma som att flyta med, bara döda fiskar flyter med strömmen!

– Den förbjudna staden vid Svenska Mässan, så kallade KPML(r):s ordförande Anders Carlsson det avspärrade område där EU-toppmötet i Göteborg ägde rum. I motsats till det, utropade han Götaplatsen som EU-fri zon, som ett befriat område.

– EU-makten demonstrerar sitt folkförakt. Men vi vägrar att acceptera att EU är vårt öde, det är en hållning för masochister. Vi skall visa respekt för folkviljan, inte för makten, sa Anders Carlsson vidare och avslutade med en maning till fortsatt kamp efter denna dag:

– Tillsammans är vi starka!

Till kamp manade även Anton Flinck från Transports förbundsstyrelse. Han gladdes över för att USA:s president Bush hade lämnat landet. 

– Men det finns fler terrorister därinne, sa han och pekade mot Svenska Mässan och EU-toppmötet, ut med dem!

– Vi vill inte ha deras korruption och deras bordeller. Vi vill ha jämlikhet och feminism. Vi vill kunna äta utan att bli sjuka. Vi vill inte ha deras NATO och bomber och granater från USA. Vi vill inte ha deras förbannade EMU, dundrade Anton Flink och avslutade med orden:

– Vi ses på barrikaderna mot EU och EMU

 Sist ut som talare var Jan Myrdal. Han nämnde att många av oss är kritiska mot statskicket, vi har en formell demokrati. Men det är ingen formalitet, utan det är viktigt att bevara det som erövrats av folkstyre.  

Vidare hävdade han att vi bör skapa största mojliga enhet för kravet att Sverige måste lämna EU. Försvaret av Sveriges nationella självständighet, det är inte chauvinism; däremot talade han om Euro-chauvinism, om rasist-Schengen och om Festung Europa. Jan Myrdal avslutade sitt tal med förhoppningen att vi skall lyckas omvandla den negativa EU-opinionen till politik.

Som avslutning på manifestationen antogs en resolution att överlämnas till vice statsminister Lena Hjelm Wallén.

SUSANE VOSS HALLDIN

Tillbaka eller Startsidan