MOTHUGG 

EU - till vilket pris?

I sin plädering för ett federalt EU (publicerat på DN Debatt den 27 maj) erkänner förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar att man "inte kan ha både ett effektivt EU och självständiga nationella regeringar". Men för att läsarna skall svälja detta beska piller tillgriper han ett klassiskt trick.

I stället för att diskutera den stora demokratiförlust denna "federalisering" skulle innebära för medborgarna i varje EU-land angriper han själva national- staten som princip och frågar retoriskt "Vad har världen tillförts genom nationalism?" För att få läsarna att ge rätt svar på dessa frågor hjälper han oss på traven genom att beskriva 

nationalismen "som en källa till oroligheter och konflikter". Vi skall alltså associera till krig och våldsamheter för att lättare förmås att vinka farväl till vår nationella demokrati och suveränitet.

Och naturligtvis utgör inte nationalstaten någon garanti för demokrati. Det finns också många exempel på nationella frigörelseprocesser som orsakat "oroligheter och konflikter". Men för de europeiska länder det här är frågan om är den nationella demokratin en förutsättning för att medborgarna över huvud taget skall ha någonting att säga till om.

Poängen med ett federalt Europa är ju att flytta makten bort från de nationella regeringen och därmed från medborgarna i de enskilda länderna. Man kan, som Gyllenhammar så riktigt påpekar, "inte ha både ett effektivt EU och självständiga nationella regeringar. Man får välja." De exempel han ger när han vill demonstrera unionstankens förträfflighet visar också att han ser den nationella demokratin just som ett hinder för den ekonomiska politik de stora kapitalintressena förespråkar.

Gyllenhammars fråga "Vad är det varje land för sig är så bra?" har därför ett kort och koncist svar.

Svaret heter demokrati. När kapitalet vill tömma den offentliga sektorn på resurser och skära ned den generella välfärden till ett minimum utgör medborgarna i varje enskilt land ett hinder på vägen. Det är därför man är så angelägen att flytta besluten till en högre europeisk nivå där dessa besvärande särintressen inte kan sätta käppar i hjulet. Det är därför man smutskastar "nationalismen" när det själva verket är demokratin man vill åt.

MARGARETA ZETTERSTRÖM

Kritiska EU-fakta Nr 72 December 2001

 Tillbaka eller Startsidan