Sverige har tidigare
till stor del lyckats bemästra salmonellan bland
annat genom en systematisk kontroll av vissa
livsmedel. Kontrollen skedde vid gränsen och
finansierades genom avgifter.
Varje parti kött
stoppades i väntan på analysresultat. Det kan vi
inte längre. Gränskontrollen är olaglig inom EU.
Från 1995 utförs denna systematiska kontroll endast
på kött som importeras från länder utanför EU.
I medlemsskapsavtalet
fick Sverige en "garanti" för att övriga
länder skall undersöka om kött som exporteras till
Sverige är salmonellafritt och förse varje parti med
ett särskilt intyg om detta.
Förutom kontroll i
utförsellandet utförs stickprovskontroller i
mottagar- landet. Ansvarig tillsynsmyndighet i Sverige
är Livsmedelsverket
Livsmedelsverket
testade förra året 72 köttpartier som infördes i
Sverige från EU. Vart åttonde av dessa visade sig
vara smittade med salmonella. Proverna gällde
29 nöt, 24 svin och 19 kött från fjäderfä. Av
svinköttet visade sig drygt vart fjärde parti
innehålla salmonella. Undersökningen visar att
salmonella är vanligast i svinkött från Tyskland.
Av tio under- sökta partier var fem smittade.
"Salmonellagarantin"
innebär att färskt, kylt eller fryst kött av nöt,
svin och fjäderfä som kommer från något annat
EU-land ska testas vid den anläggning varifrån det
skickas. Denna "garanti", som skulle
ersätta införselkontrollen vid gränserna, fungerar
uppenbarligen inte.
Inger Wikström,
veterinärinspektör på Livsmedelsverket, menar att
en flora av särskilt resistenta stammar av salmonella
riskerar att få fäste i Sverige, multiresistenta
stammar som även kan överföras till andra
bakterier. Av 14 analyserade bakteriestammar i det
smittade köttet visade sig nämligen vara resistenta
mot någon antibiotika.
MINNA PYYKÖLÄ
Kritiska EU-fakta Nr 72 December
2001
|