EMU-hysterin breder ut sig

Vid årsskiftet infördes eurosedlar och mynt inom delar av EU. I massmedia och bland EMU-förespråkare i Sverige breder EMU-hysterin ut sig. I stället för information om vad EMU egentligen innebär och har för konsekvenser, så matas vi med vulgärpropaganda. Tidningarna har gett ut extrabilagor där så kallade "oberoende experter" uttalar sig i medierna och "mannen på gatan ger sitt sin omdöme. Euron påstås vara något positivt och EMU sägs vara ett okomplicerat samarbete för att slippa växla pengar och för art undvika kostnader samband med handel.


Eva-Britt Svensson är styrelseledamot i 
Folkrörelsen Nej till EU

Men sanningen är att EMU är något helt annat. Det är grund­bulten i byggandet av en federal stat med stora demokratiska brister och påtagliga risker för sysselsättningen, välfärden och jämställdheten. Det handlar om att gå in i ett nya politiskt system där makten flyttas från folk och folkkvalda till tjänstemän och "experter". Medborgarnas möjlighet till att påverka kommer an försvinna. Det är om detta som debatten inför EMU-folkomröstningen bör handla.

Enligt Göran Perssons tidsplan kan Sverige vara fullvärdig medlem i den monetära unionen från 2006. Om svenska folket röstar ja vill säga. Det är en avgörande invändning. Just nu tycks maktetablissemanget utgå från att vi med någon sorts automatik kommer att bli medlemmar. Som om själva folkomröstningen bara är en transportsträck.

Som Göran Persson enligt TT uttryckte det på en konferens anordnad av Ekonomistyrningsverket i oktober förra året: "När vi går till en folkomröstning ska vi göra det för att vi vill gå med, inte för att inte göra det. Varför ska vi bekräfta ett förhållande som redan råder?"

Eller som Svenska Dagbladet skrev på ledarplats i början av januari; en folkomröst­ning bör "äga rum först när det finns en betryggande majoritet för en svensk anslut­ning till den europeiska valutan".

Allt starkare signaler skickas ut om att medlemskapet redan är en faktum. Sverige ska gå med i valutaunionen EMU - förr eller senare. Det slog Göran Persson fast i november förförra året i en intervju med den brittiska tidningen Financial Times:

"Det är omöjligt för oss att säga nej. Vi har bara två möjligheter: "ja, vi vill ansluta oss nu" eller "ja, vi vill ansluta oss senare.

Eller som LO:s chefsekonom Dan Andersson säger i "Klara, färdiga, gå - Kan Sverige förberedas för EMU?"; frågan är inte om utan när Sverige går med i EMU.

Folkrörelsen Nej till EU välkomnar en folkomröstning om svenskt deltagande EMU. Men det måste ske på ett demokratiskt sätt. Folkomröstningen måste förberedas på ett genomgripande sätt. Folket måste få tillfälle att på djupet sätta sig in i frågan. Därför kräver vi god tid mellan riksdagsbeslut om folkomröstning och dagen för dess genomförande.

Vi kräver också att den obalans beträffan­de ekonomiska resurser som rådde under förra folkomröstningen om EU, rättas till via lagstiftning. Det är orimligt att näringslivet ska kunna bidra med hundratals miljoner kronor till ja-sidan.

Sist men inte minst, kräver vi att frågan om deltagande i valutaunionen ska avgöras i en folkomröstning med två tydliga alternativ
- ja eller nej.




Kritiska EU-fakta Nr 73 Februari 2002

Tillbaka eller Startsidan