Nytt EMU-val diskuteras i Danmark

Danmarks nye utrikesminister Per Stig Möller kan tänka sig en ny dansk folkomröstning om EMU, kanske redan om ett är. Bra idé, tycker de danska socialdemokraterna.

För 15 månader sedan röstade danskarna nej 
till att ersätta danska kronor med EU­valutan euro. Resultatet blev 53,1 procent nej mot 
46,9 procent ja. Det förhållandet kan utrikes- minister Per Stig Möller (konservative Folkeparti) tänka sig att ändra på.


Bild: LARS-ERIK HÅKANSSON

På en fråga om danskarna kan komma att ta ställning igen, eventuellt innan de väntade folkomröstningarna i Sverige och Storbritannien, svarade han:
– Det kan inte uteslutas. Deras folkom­röstningar äger ju först rum sent under 2003 eller 2004.

En utlösande faktor bakom den euroiv­rige ministerns uttalande är att danskarna kan se fram emot fler EU-omröstningar de kommande åren, oavsett EMU-frågan.

Danmark har i dag inte bara ett undan­tag mot euron, man har också undantag mot EU:s militärsamarbete, mot överstat­liga beslut i rättsliga och polisiära frågor, och mot unionsmedborgarskap.

De EU-vänliga partierna i folketinget vill därför göra rent bord med samtliga fyra undantag innan 2004. Då väntas ännu ett nytt EU-fördrag eller en EU-författning vara Man Den kommer med stor sannolikhet att utlösa krav på folkomröstning.

Frågan blir då när regeringen tror att danskarna kan förmås att rösta bort den egna kronan.

Utrikesminister Möller sade i början av januari att EMU-nejet i september 2000 mest var ett teoretiskt avgörande.

– Men nu är de gemensamma pengarna en realitet - och nu handlar det om att hit­ta en tidpunkt när det är politiskt klokt att kalla danskarna till valurnorna igen. Det ska ske när man har tillräckligt många prak­tiska erfarenheter med euron - också erfar­enheter som säger att det är mycket oprakt­iskt att inte ha den. När den känslan börjar infinna sig brett är tiden inne, tillade han.

Ministerns uttalande har hittills fått en begränsad uppmärksamhet i danska medi­er, bland annat därför att Per Stig Möllers chef, statsminister Anders Fogh Rasmussen från det liberala venstre, är något mer kall­sinnig. Han nämnde inte ens eurostarten i sitt nyårstal.

Anders Fogh Rasmussen har som reger­ingschef också det EU-kritiska dansk folkeparti att ta hänsyn till. Den borgerliga re­geringen är beroende av dansk folkeparti för att kunna genomföra sin kommande budget och andra lagförslag.

Dessutom har regeringen ordförandeskapet för EU som en allt annat överskugg­ande arbetsuppgift från halvårsskiftet.

Däremot nappar socialdemokraterna snabbt på utrikesministerns agnade krok, genom EU-talesmannen Henrik Dam Kris­tensen.

- En positiv signal. Det är glädjande att regeringen nu tar ställning till den europe­iska verkligheten och öppnar för en om­röstning om euron. Nu bankar verklighe­ten på i länderna omkring oss. Då är det nödvändigt att vi förhåller oss till den, säger han.

Henrik Dam Kristensen var livsmedels- och socialminister i den s- ledda regering som avgick i november. Han var socialde­mokraternas kampanjgeneral inför den EMU-omröstning i september 2000 som hög grad blev ett bakslag för den socialde­mokratiska partiledningen.

Staffan Dahllöf


Kritiska EU-fakta Nr 73 Februari 2002

Tillbaka eller Startsidan