Förbjudna bekämpningsmedel blir tillåtna efter beslut i EU

Drygt 800 olika bekämpningsmedel är i dag tillåtna inom EU. Av dessa är 130 stycken godkända i Sverige. Nu riskerar vi att få tillbaka de övriga gifterna.

Inom EU:s växtskyddskommitté pågår just nu en värdering av de bekämpningsmedel som finns. De som får användas förs upp på den så kallade ”positiva listan”. 


Bild: Lars-Erik Håkansson


Blir ämnet godkänt i ett EU-land gäller det för hela unio­nen. Sverige får därför små möjligheter att förbjuda det aktuella preparatet.

Hittills har två ämnen, som varit helt eller delvis förbjudna Sverige,  godkänts  av växtskyddskommittén. Ämnena är amitrol och tiabendazol.

Användningen av amitrol för bjöds redan 1972 i Sverige. Medlet ingår i ogräsmedel och anses ge ökad risk för cancer. Under senare tid har dock riskfokuseringen mer handlat om en hormonpåverkande substans som kan vara farlig vid fosterutveckling. Dessutom är amitrol giftigt för vatten- organismer och kan orsaka skadliga effekter i vattenmiljön.  Världs- naturfonden har amitrol på sin lista över medel med reproduktions- störande och/eller hormonstörande effekter.  Amitrol används i ett tiotal EU-länder som totalbekämpningsmedel mot ogräs i främst frukt- och vinodling. Det används även på banvallar, vägrenar, i industriområden samt vid stubbehandling mot kvickrot.

Tiabendazol, som också förts upp på EU:s "positiva lista", används i många mellan- och sydeuropeiska länder för att behandla skördad frukt och potatis mot svampangrepp. Den användningen har aldrig varit tillåten i Sverige. Enligt Livsmedelsverket är tiabendazol det enskilda bekämpningsmedel som vi, form av rester i livsmedel, konsumerar mest av. I USA har tiabendazol klassats som ett cancerogent ämne.

EU:s  växtskyddskommitté  diskuterar också 2.4 D som är ett ogräsmedel som förbjöds 1991 i Sverige. 2.4 D tillhör gruppen fenoxisyror och misstänks bland annat ge lymfkörtel ­och mjukdelstumörer.  Enligt Världsnaturfonden anses det även vara reproduktionsstörande.

- Vi är djupt oroade över vad nu som händer inom detta område, skriver Sinikka Bohlin (s), vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, tillsammans med före detta ordföranden i Svenska Lantarbetarförbundet, Lennart Johansson, i en debattartikel i Kommunalarbetaren (nr 1102).

- Risken är stor att vi får tillbaka bekämpningsmedel som länge varit förbjudna i Sverige. Om EU beslutar att godkänna vissa preparat spolieras ett långsiktigt arbete på att få bort kemikalier som är starkt skadliga för människor, djur och natur.

Minna Pyykölä


Kritiska EU-fakta nr 74 Maj 2002

Tillbaka eller Startsidan