Stoppa genmodifierade raps- och 
betodlingar i EU

GREENPEACE, FRIENDS of the Earth (FoE) och European Environmental Bureau (EEB) uppmanar EU-regeringarna och EU-kommissionen att förbjuda odling av genmodifierade (GM) sockerbetor och raps inom EU:s gränsen Detta för att skydda Europas jordbruk och naturmiljö. Sverige tillhör de länder i Europa där sockerbetor och raps är stora grödor

En rapport från European Environmental Agency; EFA, nyligen bekräftade risken för omfattande okontrollerad spridning av modifierat genetiskt material från dessa grödor om de tillåts odlas i kommersiell skala i Europa.

Forskarna bakom EEA­rapporten kommer fram till att risken är särskilt stor hos betor och raps. Raps klassas som en "högrisk gröda" härvidlag. Ris­ken för okontrollerad genspridning mellan odlade sorter och från odlad GM -raps till vilda arter bedöms som överhängande. Det innebär att ogräs kan bli resistent mot flera olika ogräsbe­kämpningsmedel.

Risken är inte bara teoretisk. I Kanada är ogräsarter som blivit motståndskraftiga mot herbici­der numera vanliga, enligt en studie som British Nature publicerat. Korspollinering mellan rapssorter leder till att gener staplas med den följden att den korsade avkomman är mot­ståndskraftig mot flera olika bekämpningspreparat.

De första fallen av multiresistenta sorter upptäcktes 1998, endast tre år efter det att GM-raps började odlas i Kanada. Genstapling  konstaterades i prov tagna från elva odlingsplatser 1999. Pollen hade spridits den gången upp till 800 meter Spridning från ännu längre håll konstaterades 2000 i ett parti icke-GM raps som importerades till EU från Kanada. Den för­ment GMfria rapsen befanns innehålla modifierade gener från en odling över 4 km bort.

Snarare än att minska giftspridningen, så som företagen bakom GM-grödorna hävdat, har GM-grödorna ökar behovet av gifter. Kemiföretagen har börjat marknadsföra särskilda bekämpningsmedel för att få bukt med ”superogräsen”.

Giftspridningen på och omkring GM-rapsodlingar 1 Kanada är faktiskt mer intensiv än i konventionella rapsodlingar.  Under perioden 1997-2000 sprutades växtgifter 2,23 gånger i genomsnitt på odlingar av Round­upReady och Liberry Link grö­dor, alltså genmodifierade sorter.  Detta ska jämföras med 1,78 gånger i snitt på konventionella sorten

Betor, som också har många vilda kusiner i Europa, medför samma risk, om än i något mindre utsträckning än raps. EEA-­forskarna skriver: "Sockerbetor kan beskrivas som medförande en medel till hög risk för sprid­ning mellan odlade grödor samt spridning till besläktade vilda arten. Pollenspridning från över en kilometers avstånd har konstaterats, och vid relativt hög frekvens. […] Vad detta kan få för konsekvenser är ännu oklart, eftersom det är svårt att förutspå just hur de modifierade generna kommer till uttryck”.

Greenpeace, Friends of the Earth och EEB uppmanar i en gemensam appell EU-regeringarna att dra lärdom av dessa forskningsrön. Försiktighetsprincipen, som ju skrivits under i det senaste EU-fördraget samt skrivits in i den lag som reglerar genteknik i utomhusmiljön inom EU, bör tillämpas för att förhindra oåterkallelig skada till Europas jordbruk och miljö.

Gruppernas kräver därför ett förbud mot odling av genmodifierad raps och betor inom EU:s gränser, samt att berörda medlemsländer återkallar de tillstånd som redan givits för odling av genmodifierad raps.

MERETE KAPSTAD

Kritiska EU-fakta nr 74 Maj 2002

Tillbaka eller Startsidan